hirdetés

Műtéti szívkomplikációk előre jelzése

Egy vérvizsgálattal megjósolhatók a (nem a szívet érintő) műtétek után várható kardiális komplikációk.

hirdetés

Egy új vizsgálat eredményei szerint az általános műtétek (nem szívműtétek!) előtt az agyi nátriuretikus peptid (BNP) N-terminális prohormonjának (NT-proBNP) vérszintje előre jelezheti, hogy a beteg a műtét során valamilyen kardiális mellékhatást (pl. szívinfarktust, vagy valamilyen ér-eredetű halált) fog elszenvedni.

[A BNP-t a szív termeli. Az N-terminális (NT)-pro-hormon BNP (NT-proBNP) egy aktivitás nélküli pro-hormon, melyet ugyanaz a molekula bocsájt ki, ami a BNP-t is termeli. Mindkettő akkor kerül kibocsájtásra, ha nő a szívben a nyomás.]

Az Annals of Internal Medicine-ben online megjelent VISION vizsgálatba 9 ország 16 kórházában a 45 évesnél idősebb (átlagos életkora 65 év) 10.402 műtétre kerülő betegeket vonták be. A műtétek előtt, majd a műtét utáni 3 napban naponta mérték az NT-proBNP-szinteket és a troponin T-értékeket, majd a műtét utáni 30. napon mérték fel a betegek állapotát. Azt tapasztalták, hogy a magasabb preoperatív NT-proBNP szint több kardiovaszkuláris eseményt jelzett: az 1500 pg/ml fölötti érték a szív- és éreredetű halálozás ötszörösére megnőtt összesített kockázatát jelezte a

A szív- és éreredetű halálozás a leggyakoribb vaszkuláris jellegű – esetleg perioperatív halálozással járó - műtéti szövődmény, ezért igen fontos még műtét előtt felmérni a kockázatot. Bár az ajánlásokban az RCRI-t javasolják a kockázatok felmérésére, azonban a nagy perioperatív kardiovaszkuláris komplikációk jelzésére ez önmagában elég korlátozott értékű. A vizsgáltban szereplő betegek 25,3%-ánál nagyobb általános műtétekre, 17,9%-ánál urológiai műtétekre és 13,8%-ánál nőgyógyászati műtétekre került sor, 33,3%-uk kis kockázatú műtéteken esett át. Sürgősséggel a betegek 4,4%-át operálták. A műtétek utáni 30 napon belül  összesen 12,2% vaszkuláris komplikáció (11,9%-ban MINS, 0,5%-ban vaszkuláris halál) következett be, de a megoszlásuk az NT-proBNP értékek szerint jelentősen eltért. 100-200 pg/ml érték esetén 12,3%-ban (HR: 2,27, 95%CI 1,90-2,70), 200 és 1500 pg/ml közötti érték esetén 20,8%-ban (HR: 3,63; 95%CI 3,13-4,21), míg 1500 pg/ml fölött 37,5%-ban (HR: 5,82; 95%CI 4,81-7,05) fordult elő műtét után valamilyen vaszkuláris komplikáció. A bármilyen okból bekövetkező, 30 napon belüli halálozást is jól jelezte a preoperatív NT-proBNP érték: 100 pg/ml alatt 0,3%, 100-200 pg/ml között 0,7%, 200-1500 pg/ml között 1,4%, 1500 pg/ml fölött 4,0% volt a halálozás.

Az RCRI és az NT-proBNP együttes használatával közel 25%-kal pontosabban lehet előre jelezni a betegek egyes kockázati kategóriáit. Az NT-proBNP-vizsgálatot a kardiológiai gyakorlatban gyakran használják, ezért sok orvos jól ismeri. Jelzi a szív terhelését és a klinikailag még nem észlelhető iszkémiát, így pontosabban mérhetjük fel a beteg kardiovaszkuláris állapotát, mintha csak egyszerűen megkérdeznénk a betegtől, hogy volt-e valaha szívrohama, vagy stroke-ja. A műtét előtt végzett szokásos, kreatinint, hemoglobint, stb.meghatározó vérvizsgálatok mellett az NT-proBNP érték mérése csak minimálisan növeli a kivizsgáláshoz szükséges adatokat. Sokszor nukleáris vizsgálatot is végeznek műtét előtt a kockázat felmérésére, ami kb. 20-szor annyiba kerül, mint az NT-proBNP próba. Ráadásul míg az előbbi egy hosszadalmas procedúra, az NT-proBNP próba pillanatokon belül rendelkezésre áll.

A tanulmányhoz fűzött szerkesztőségi közleményben Dr. Arman Qamar és Dr. Sripal Bangalore (New York University Grossman School of Medicine, New York City) megjegyezték, hogy a kardiális kockázatot jelző biomarkerek rutin preoperatív használata egyelőre gyerekcipőben jár, de sok új vizsgálat várható a témában, melyekben a standard RCRI-t hasonlítják majd össze az új kockázati felmérésekkel. A tanulmány eredménye arra utal, hogy az NT-proBNP használatával pontosabban egyénre szabható lesz a preoperatív kardiovaszkuláris kockázati becslés. Dr. Devereaux egyet értett az új vizsgálatok szükségességével, és kijelentette, hogy „etikai megfontolásból betegeinket nemcsak a műtét várható hasznáról, de a műtét várható kockázatairól is fel kell világosítanunk.”

Források:

1 Batya Swift Yasgur. Blood test predicts cardiac complications after noncardiac surgery. Medscape Medical News. December 27, 2019.

2. Duceppe E, Patel A, Chan MTV, et al. Perioperative N-terminal pro-B-type natriuretic peptide and cardiovascular events after noncardiac surgery: a cohort study. Ann Intern Med. Published online 24. December 2019. DOI: 10.7326/M19-2501

3. Qamar A, Bangalore S. Biomarkers to personalize preoperative cardiovascular risk stratification: ready for prime time? Ann Intern Med. Published online 24. December 2019. DOI: 10.7326/M19-3718

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.