hirdetés

Nagyér elzáródásos stroke ellátása

Egy új vizsgálat szerint agyi nagyér elzáródás erős gyanúja esetén jobb a kimenetel, ha a stroke-os beteget a mentők a sürgősségi osztály helyett közvetlenül az angiográfiát végző orvoshoz viszik.

hirdetés

Az ANGIO-CAT vizsgálat eredményeit az International Stroke Conference (ISC) virtuális ülésén adták elő 2021. március 17-én. A vizsgálatba olyan betegek kerültek, akiknél a mentősök még a kórházba kerülés előtt a Rapid Arterial Occlusion Evaluation (RACE) score használatával az agyi nagyerek elzáródását diagnosztizálták. Az ISC-n tartott előadásában Dr. Manuel Requena (Vall d’Hebron Hospital, Barcelona, Spanyolország) elmondta, hogy ha a mentősök az általuk szállított betegnél a tüneteinek kezdetét követő 6 órán belül a RACE skála szerinti értékelés során>4 értéket találnak, akkor a sürgősségi osztály helyett azonnal stroke ellátásban jártas neurológust hívnak, aki fogadja a beteget a kórházban. Ha a klinikai vizsgálat során a betegnél a National Institutes of Health Stroke Scale (NIHSS) skálán >10-es értéket találtak, akkor besorolták a vizsgálatba. A besorolás után random módon vagy közvetlenül az angiográfiás laborba vitték, vagy a régi, standard módon látták el.

Dr. Requena elmondta, hogy kórházukban a standard kezelésre kerülő betegeket is átviszok a CT-be, ahol kontrasztanyag nélkül, illetve kontrasztanyaggal végeznek vizsgálatot. CT perfúzió is történhet, ha a kezelőorvos szükségesnek tartja. Amennyiben valamelyik nagyér elzáródása igazolódik, a beteg átkerül az angiográfiás helyiségbe, ahol endovaszkuláris kezelés történik. Sok kórházban még a CT előtt a beteget a sürgősségi osztályon értékelik. A betegnél nem kontrasztos Flat Panel Computed Tomography (FPCT) történik a koponyaűri vérzés, vagy egy komolyabb agyi infarctus kizárására. Nagyér elzáródásnál endovaszkuláris beavatkozás jön szóba. A CT vizsgálat után az előírásoknak megfelelően thrombolysist indítanak.

A vizsgálat interim analízisében 174 beteg szerepelt, átlagos RACE-értékük 7, medián NIHSS értékük pedig 17 volt. A betegek 84%-ánál nagyér elzáródást diagnosztizáltak, 8%-nak intracerebrális vérzése volt, 8%-uk betegségéről nem közöltek adatokat. 147 betegnél került sor endovaszkuláris beavatkozásra, a beszúrás ideje lényegesen rövidebb volt azoknál, akiket közvetlenül az angiográfiára vittek (18 perc vs. 42 perc), a keringés is jóval korábban indult meg (57 perc vs 84 perc).

A beavatkozások funkcionális kimenetelét 90 nappal később, a Modified Rankin Scale (mRS) segítségével értékelték (0: teljes tünetmentesség, 1: a tünetek ellenére nincs jelentős fogyatékosság, 2: enyhe fogyatékosság, de a beteg képes az önellátásra, 3: mérsékelt fogyatékosság, a beteg segítségre szorul, de például sétálni tud segítség nélkül, ... 6: halál). A direkt angiográfiára kerülő csoportban 2,2 (95%CI 1,2-4,1) volt az mRS értéke. A biztonságosság terén nem volt szignifikáns különbség az azonnal angiográfiára, illetve az azt megelőzően sürgősségi osztályra került betegcsoportok között. Enyhén több volt (trend) a beavatkozások körüli komplikáció az endovaszkuláris kezelést kapóknál (8,1% vs 2,7%, P=0,6), viszont kissé kevesebb volt a 90 napon belüli mortalitás (20,2% vs 32,9%, P= 0,07). Nem észleltek a kimenetelben szignifikáns különbséget a hemorrhagiás stroke-os betegek körében.

A munkacsoport elsőként mutatta ki, hogy jobb kimenetelre számíthatunk, ha a az agyi nagyérelzárás valószínűsége esetén a stroke-os a beteget azonnal az angiográfiát végző orvoshoz szállítják. Az azonnali ellátást kapott (közvetlenül az angiográfiára kerülő) betegek - szemben a standard ellátásban részesülőkkel - a későbbikben többnyire nem szorulnak segítségre: a gyorsabb kezelés javít a stroke-os betegség kimenetelén. Az eredmények igazolására  multicentrikus nemzetközi vizsgálatot indítottak.

A tanulmány eredményeinek interpretációját bizonyos mértékig korlátozza, hogy a munkacsoport eredményei egy olyan kórházból származnak, ahol jelentős gyakorlattal rendelkeznek az angiográfia végzése terén, ily módon az eredmények jobbak lehetnek, mint más kisebb gyakorlattal rendelkező kórházak eredményeit. Az USA-ban, Németországban, Svájcban készültek retrospektív vizsgálatok eredményei szintén arra utaltak, hogy nagy forgalmú stroke-centrumokban érdemes a spanyoloknál hasznosnak bizonyult módszer szerint eljárni.

Dr. Michael Hill (University of Calgary, Kanada) kommentárjában aláhúzta, hogy a keringés 57 percen alatti újra indítása igen csekély idő és ennek köszönhető a jobb végső kimenetel. Az ilyen stratégia csak felkészült centrumokban, szelektált betegeknél oldható meg. Dr. Mitchel Elkind (Columbia University, New York City) is azt hangsúlyozta, hogy a stroke ellátásakor a sebesség nagyon fontos, mert ha le tudjuk rövidíteni a kezelésig eltelt időt, több agyszövetet sikerül megmenteni, ami jelentős előny a betegeink számára.

Forrás:

Hughes S. Direct transfer to angio improves outcome in large-vessel stroke. Medscape Medical News > Conference News > ISC 2021. March 17, 2021.

International Stroke Conference (ISC) 2021: Late-breaking abstract 1. Presented March 17, 2021.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 9,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.