hirdetés

Nem fertőző uveitis kezelése adalimumabbal

A rheumatoid arthritis biológiai kezelésében használt adalimumab megköti a tumor nekrózis alfát. Két randomizált tanulmány eredményei szerint ezzel a nem fertőző uveitis progresszióját is késleltetni lehet.

hirdetés

A szem középső burkának nem fertőző gyulladása izoláltan, vagy különböző szindrómák részeként (például Behcet-szindróma) léphet fel. Évente 100000 emberből 17-52-nél fordul elő, vagyis meglehetősen ritka. Mivel azonban a betegség gyakran nagy dózisú szteroid-kezeléssel sem állítható meg, a vakság 10-15 százalékáért felelős.

A nem fertőző uveitis egy immunológiai rendellenesség, aminél mint a reumás vagy más autoimmun betegségeknél a tumor nekrózis faktor (TNF) alfa központi szerepet játszik. Ez vezetett a biológiai kezelések kereséséhez, melyekben az adalimumab jó eredményeket ért el.

A VISUAL I és II nevű tanulmányban 450 beteg vett részt, akiknél a prednisolon kezelés (10-60 mg/nap) ellenére az uveitis tovább romlott. A pácienseket random módon kezelték adalimumabbal (80 mg kezdő dózis, majd 40 mg kéthetente), illetve placebóval. A betegek a kezelések elején kaptak még egy „szteroid-löketet”. A vizsgálatok során arra kerestek választ, hogy az adalimumab helyettesítheti-e a szteroid-kezelést.

A tanulmányok elsődleges végpontja az az időpont volt, amikor a kezelés először sikertelennek bizonyult. Azaz, legalább az egyik szemet érintően előfordult egy, vagy több, a következő tünetek közül: az elülső csarnok sejtek növekedése, homályos látás, új chorioretinális vagy érrendszeri elváltozások, illetve a látásélesség csökkenése.

A VISUAL I tanulmány eredményeit Glenn Jaffe és kollégái (Duke University School of Medicine, Durham, Észak-Karolina) ismertették. Az adalimumab kezelés hatására az első végpont elérése 13-ról 24 hétre változott. A VISUAL II eredményeit Quan Dong Nguyen és kollégái (University of Nebraska, Omaha) publikálták. Az első végpont elérésének ideje 4,8 hónapról 10,2 hónapra tolódott ki. A vizsgálatok végén az adalimumabbal kezelt betegek kevesebb, mint fele érte el a végpontot.

Az adalimumab leggyakoribb mellékhatásai az injekció beadásának helyén fellépő reakciók, illetve nasopharyngitis és egyéb fertőzések, valamint felső légúti-, fej-, és ízületi fájdalmak voltak. A VISUAL I tanulmányban két rákos megbetegedés, és egy tuberkulózis fordult elő. A szer azonban mindkét tanulmányban hatásosnak bizonyult, ezért a kutatók bíznak benne, hogy a jövőben szteroidok nélkül is sikeresen kezelhetik ezzel a betegeket.

 

Forrás: aerzteblatt.de

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.