hirdetés
hirdetés

Okozhat-e májkárosodást az Esmya?

Az Európai Unió vizsgálatot indított annak tisztázására, hogy a Richter Gedeon gyógyszergyár Esmya nevű készítménye vajon károsítja-e a májat.

hirdetés

Az Esmyát (uliprisztál-acetát) az esetenként jelentős menstruációs vérzést, medencetáji fájdalmat okozó jóindulatú méhdaganatok, a méhfibrómák (myomák) kezelésére alkalmazzák.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA, European Medicines Agency) december 1-jei sajtóközleménye szerint azért indult vizsgálat, mert négy jelentésben is súlyos májkárosodásról számoltak be olyan nők esetén, akiket ezzel a szerrel kezeltek, és a 4 esetből 3 betegnél májátültetést kellett végezni.

Az Európiai Únió tagállamaival szemben az Egyesült Államokban az uliprisztál-acetátot egyelőre nem engedélyezték a méhfibrómák okozta vérzés, anémia, és abdominális fájdalom kezelésére, bár az Allergan cég idén októberben már benyújtotta az FDA-hoz ezirányú kérelmét.

Uliprisztál-acetát az aktív komponense az FDA által sürgősségi fogamzásgátlásra 2010-ben engedélyezett Ella nevű gyógyszernek (Afaxys Pharma), amelyet a klinikusok off-label módon alkalmaznak a myomák kezelésére.

Az Európai Únióban a sürgősségi fogamzásgátlásra engedélyezett uliprisztál-acetát tartalmú szer ellaOne néven van forgalomban (HRA Pharma) és alkalmazásával kapcsolatban eddig még nem merült fel májkárosodás gyanúja.

Az uliprisztál-acetát hatóanyag tartalmú, szájon át alkalmazható Esmyát az EMA a menopauzát még el nem ért, felnőtt (18 év feletti) nők mérsékelt-súlyos tüneteket okozó jóindulatú méhfibrómáinak kezelésére engedélyezte. Az Esmyát azoknak a hölgyeknek, akiknél a myomák műtéti eltávolítását tervezik, rendszerint a műtétet megelőző 3 hónapon át adják tüneteik mérséklésére és a jóindulatú daganatuk méretének csökkentésére. Az Esmya a műtét kiváltására hosszú távon is alkalmazható 3 hónapos, szünetekkel megszakított kúra formájában.

Az EMA becslése alapján mintegy 670 000-re tehető a szert szedő nők száma.

Az uliprisztál-acetát a méhbelhártya (endometrium) növekedését szabályozó progeszteron hormont gátolja. Mivel a progeszteron serkentheti a méhfibrómák növekedését, hatásának gátlása csökkenti a jóindulatú daganatok méretét és a myomák okozta tüneteket.

Az EMA Pharmacovigilance Risk Assessment Committee fogja vizsgálni, hogy van-e oksági kapcsolat az Esmya szedése és a májkárosodás között.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.