hirdetés

Reggelizzen-e a fogyókúrázó?

A régóta vallott nézet és orvosi ajánlások ellenére a reggeli étkezés, vagy annak elhagyása egyáltalán nem játszik jelentős szerepet a fogyásban.

hirdetés

Dr. Katherine Sievert és munkatársainak (Monash University, Melbourne, Ausztrália) 2019. januárjában a BMJ online-on megjelent cikke 13 randomizált, kontrollált vizsgálat meta-analízisét tartalmazza. A 13 vizsgálat közül 7 tanulmányban foglalkoztak a reggelizés testsúlyra gyakorolt hatásával (n=486), és 10-ben voltak adatok az energia bevitelről (n=930).

Bár 1917 óta tartja magát az az elterjedt hiedelem, hogy a reggeli a legfontosabb napi étkezésünk, kevés adatunk van arról, hogy a reggeli elfogyasztása elősegítené a felnőtt túlsúlyos, vagy obes személyek testsúlyvesztését. A szerzők a 13 randomizált, kontrollált vizsgálat szisztémás áttekintése során nem találtak bizonyítékot arra, hogy a reggelik fogyasztása elősegítené a fogyást, sem arra, hogy a reggelik kihagyása növelné a testsúlyt. Bár az egyes tanulmányok mutatnak kis eltéréseket a reggelizők és a reggelit kihagyók testsúlycsökkenése között (a reggelit kihagyók átlagosan 0,44 kg-mal kevesebbet fogynak), „nincs bizonyíték arra, hogy a reggeli kihagyása megnövekedett napi kalória-bevitellel társulna". (A tanulmányok szerint a reggeliző személyek teljes napi energia-bevitele 259,79 kcal/nap értékkel magasabb, mint a reggelit kihagyóké, tehát nem kompenzálják túl a reggeli kihagyást valamikor később,  a nap folyamán.)

Dr. Sievert a tanulmányban kifejtette, hogy a reggelizés és az egészséges testsúly közötti összefüggést vizsgáló régebbi kutatások általában megfigyelésesek voltak, és sokszor nem vették figyelembe a vizsgált személyek életmódját, és általában (a meta-analízisben szereplő vizsgálatokban is) túl rövidek a megfigyelési idők. Mivel a reggeli táplálkozás nyomán mindenképp javul a koncentráció, fontos, hogy a gyermekek semmiképp ne hagyják ki ezt az étkezést, de ne ajánljuk fogyókúra céljából a reggelizést felnőtteknek, mert az ellenkező hatást érhetjük el vele.

A tanulmányhoz fűzött szerkesztőségi közleményben a genetikai epidemiológus Dr. Tim Spector (King’s College, London, UK) azt mondta, hogy a reggelit kihagyó felnőttek később valóban többet esznek, és csökken az aktivitásuk is, „viszont egyelőre nem tudjuk bizonyítani, hogy a reggeli táplálkozás kihagyása hízást okozna, és előnytelenül befolyásolná az ember nyugalmi anyagcseréjének intenzitását". Bár  a fejlett országokban élő emberek kb. egyharmada nem reggelizik, ez egyáltalán nem probléma hiszen különfélék vagyunk, így táplálkozásunk is különböző. "Egyes emberek úgy vannak programozva, hogy a nap folyamán korábban, mások későbben esznek." Fogyás eléréséhez nem a reggeli kihagyása, hanem inkább az időnkénti éhezés javasolható. Az egyszerre elfogyasztott táplálék mennyisége is fontos, nem mindegy, hogy csipegetünk, vagy egyszerre óriási adagot nyomunk magunkba, különösen a nap hátralévő részében, amikor a vércukorszint magasabb, és az anyagcsere aránya alacsonyabb.

Több államban (Egyesült Királyság: Public Health England, USA: United States Department of Agriculture Diet Guidelines for Americans, Ausztrália: Australian Guidelines for Nutrition, stb.) az egészségügyi hatóságok a reggeli kihagyását általában egészségtelennek tartják, és kiemelik, hogy gyermekeknél, serdülőknél a mentális jóléthez is szükséges a reggeli kalóriabevitel. A bélflóra kb. 100 milliárd mikróbája, és azok életritmusa is szerepet játszik az anyagcsere- illetve a fogyás-hízás mértékének alakulásában, és a bélmikrobiom összetétele és funkciója a táplálkozással, külső-belső tényezőkkel is változik.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. BMJ

3. BMJ

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.