hirdetés

Stressz és kognitív hanyatlás

Egy új tanulmány szerint a túlzott mértékű stressz időseknél közel 40%-kal növeli a kognitív zavarok valószínűségét a kevés stresszt elszenvedőkéhez képest.

hirdetés

Az emelkedett stresszszintű egyéneknél a kongnitív zavarok mellett magasabb volt a cukorbetegség, a magas vérnyomás és más szív- és érrendszeri betegségek (CVD) kockázata is. De a stressz még az egyéb kockázati tényezőkkel történt korrekciót követően is a kognitív hanyatlás független előrejelzője maradt.

Az egyesült államokbeli országos kohorszvizsgálat kimutatta, hogy a stressz és a kogníció kapcsolata hasonló volt a fekete és fehérbőrű embereknél, és a kontrollált stressz esetén kisebb valószínűséggel fordult elő kognitív károsodás, mint a nem kontrollált vagy új stressz esetén.

A JAMA Network Openben március 7-én online közzétett dolgozatban Dr. Ambar Kulshreshtha (Emory University, Atlanta, Georgia) és munkatársai - az Egyesült Államok lakosságának 45 éves és annál idősebb fekete-fehér lakosainak populációalapú kohorszának- a Reasons for Geographic and Racial Differences in Stroke (REGARDS) adataiból vett mintát elemezték.

A résztvevők vizsgálatba vonásukkor, 2003 és 2007 között, majd körülbelül 11 évvel ezt követően  kérdőívet töltöttek ki a stressz szintjükről. A vizsgálat 24.448 résztvevőjének (41,6% fekete) 22,9%-a számolt be emelkedett stresszszintről. A magasabb stresszhelyzetnek kitettek között több volt a fiatalabb, a nő, a fekete bőrű személy, a dohányos, a magasabb a testtömeg-indexű, a kevésbé iskolázott és a fizikailag inaktív, az alacsonyabb családi jövedelmű, és a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőivel, például magas vérnyomással, cukorbetegséggel és diszlipidémiával élő.

Magasabb stressz szint esetén 37%-kal nagyobb valószínűséggel fordult elő gyenge kognitív képesség a szociodemográfiai változókhoz, a kardiovaszkuláris kockázati tényezőkhöz és a depresszióhoz való igazítás után (aOR, 1,37; 95% CI, 1,22–1,53). Nem volt szignifikáns különbség a fekete-fehér résztvevők között.

A kutatók dózis-válasz összefüggést is találtak, a legnagyobb kognitív hanyatlást azoknál az embereknél tapasztalták, akik mindkét időpontban magas stresszről számoltak be, illetve azoknál, akiknél új stressz jelentkezett a követés során (aOR, 1,16; 95% CI, 0,92–1,45) azokhoz képest, akik oldott feszültséggel (aOR, 1,03; 95% CI, 0,81 - 1,32) vagy feszültség nélkül éltek (aOR, 0,81; 95% CI, 0,68 - 0,97). Az észlelt stressz 1 egységgel történő változása a kognitív károsodás kockázatának 4%-os növekedésével járt a szociodemográfiai változókhoz, a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkhöz, az életmódbeli tényezőkhöz és a depressziós tünetekhez való igazítást követően (aOR, 1,04; 95% CI, 1,02–1,06).

Bár a tanulmány nem tárta fel a stresszt és a kogníció kapcsolatának mechanizmusaira, rámutat arra, hogy a stressz a kognitív hanyatlás potenciálisan módosítható kockázati tényezője. Azt sugallja, hogy a klinikusoknak, különösen az alapellátó orvosoknak a rutinvizsgálatok során szűrniük kellene a betegeket a stressz szempontjából is, az agy jövőbeli egészsége érdekében.

 

A tanulmányt a National Institute of Neurological Disorders and Stroke, a National Institutes of Health és a National Institute on Aging finanszírozta

 

Forrás:

Kulshreshtha A, Alonso A, McClure LA, Hajjar I, Manly JJ, Judd S. Association of Stress With Cognitive Function Among Older Black and White US Adults. JAMA Netw Open. 2023;6(3):e231860. doi:10.1001/jamanetworkopen.2023.1860

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.