hirdetés

Telefonos reanimáció

Arizona államban telefonon keresztül irányított újraélesztés javítja a betegek túlélési esélyeit hirtelen szívmegállás esetén.

hirdetés

A JAMA Cardiology 2016. februári számában megjelent prospektív tanulmány arról számol be, hogy az Arizona államban bevezetett diszpécserképzés, ami a laikus hívót célzottan tájékoztatja a kardiovaszkuláris reanimációról, egyértelműen javította a laikusok által végzett újraélesztés sikerességét a szív- és érrendszer hirtelen leállása után.

A legtöbb laikus, aki hirtelen szívmegállás tanúja lesz, nem képes újraéleszteni a beteget, habár túlnyomó részük részt vett már elsősegély-tanfolyamon. A központilag irányított reanimáció, más néven telefonos újraélesztés célja a segítőkészség támogatása. Az American Heart Association (AHA) 2012-ben első ízben adott ki iránymutatást a telefonos irányítással végrehajtott kardiopulmonális reanimációval (TCPR) kapcsolatban. Az arizonai Egészségügyi Minisztérium megragadta az alkalmat, és továbbképzést szervezett a diszpécsereknek, akik a központban fogadják a segélykérő hívásokat. Az intézkedés hatékonyságát a Share-tanulmány (Save Hearts in Arizona Registry and Education) keretében vizsgálták.

A Bentley Bobrow (Egészségügyi Szolgáltatások Minisztériuma, USA, Arizona) által vezetett csapat 2334 segélyhívást elemzett, amelyek szívmegállással kapcsolatban érkeztek, és összefüggésbe hozhatók voltak a betegek klinikai adataival. A kutatók a TCPR-képzés megvalósítása előtti és utáni két időszakot hasonlították össze.

Az eredmények szerint a képzés után azon esetek száma, amikor TCPR-t végeztek, 44-ről 53 százalékra nőtt. Emellett az addig eltelt idő, amíg a laikusok az első mellkaskompressziót alkalmazták, 256-ról 212 másodpercre csökkent. Az esetet túlélő betegek száma 9-ről 12 százalékra emelkedett. Az összes érintett, aki később kedvező funkcionális eredménnyel hagyhatta el a kórházat, 5,6 százalékról 8,3 százalékra növekedett.

Bobrow a TCPR sikereként értékelte az eredményeket, ami viszonylag csekély anyagi ráfordítással nagyon kedvező hatást érhet el. Bobrow szerint első alkalommal mutatkozott meg, hogy az irányelvek ajánlásai a randomizált tanulmányokon túl, hétköznapi körülmények között is képesek javítani a hirtelen szívmegállás túlélési esélyeit.

 

Forrás: aerzteblatt.de

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.