hirdetés

Új elképzelés a Parkinson-betegség eredetéről

A neuronok Parkinson-betegségben megfigyelt pusztulása valószínűleg az endoplazmás retikulumban vagy a fehérjék feltekeredését szabályozó mechanizmusban fellépő stresszhatásokra vezethető vissza – vetik fel a Leicester Egyetem kutatói.

hirdetés

A Cell Death and Disease című lapban közzétett vizsgálatot vezető dr. Miguel Martins kiemeli, hogy a legfrissebb adatok megkérdőjelezik azt a jelenlegi vélekedést, mely szerint a Parkinson-betegség a mitokondriumok működészavarának a következménye.

Dr. Martins munkacsoportja kísérleteihez gyümölcslegyeket használt, ezek ugyanis megfelelő genetikai modellként szolgálnak humán következtetések levonásához (a rovar génjei 75 százalékban megegyeznek az embereknél betegségeket okozó génekkel).

A Parkinson-kór fő jellemzője a dopamintermelő sejtek pusztulása azokon az agyi területeken, melyek egy sor működést, köztük a mozgást is szabályozzák. A rokkantsághoz vezető betegség progressziója során egyre több agysejt pusztul el, így a beteg folyamatosan elveszíti a járás, beszéd és önellátás képességét.

Ismeretes, hogy a Parkinson-betegség örökletes formájának hátterében két gén − a pink1 és a parkin – mutációja áll. A hasonló mutációkat hordozó gyümölcslegyeknél is megfigyelhetők a Parkinson-betegség jellegzetes tünetei: a rovar erőtlenül, lassan mozog, gondot okoz számára a repülés, és az agyban a dopamintermelő sejtek számának csökkenése mutatható ki.

Korábbi vizsgálatok alapján felmerült, hogy a Parkinson-betegség örökletes formáinak oka a mitokondriumok elégtelensége. Ha pedig a mitokondrium működése zavart szenved, az agy sejtjei károsodnak, majd elpusztulnak. A most megjelent közlemény szerzői azonban úgy vélik, hogy a mitokondriumok működésének általános zavara nem ad teljes képet arról, mi megy végbe a sejteken belül Parkinson-betegségben. Ehelyett feltételezik, hogy a kulcsfolyamat az endoplazmatikus retikulumot (ER) érő stresszhatás lehet. A gyümölcslegyeken végzett kísérleteik során azt tapasztalták, hogy az ER-t érő stresszhatást blokkoló vegyületek alkalmazásával kivédhető a Parkinson-betegséggel összefüggő sejtpusztulás. A pink1 és parkin gén mutációit hordozó gyümölcslegyeknél nagyfokú ER-stresszt tapasztaltak, melynek következtében az ER fehérjetermelése kóros vagy lassú volt a normális rovarokéhoz képest, és nagyobb mennyiségben volt jelen a BiP-nek nevezett, a fehérjék feltekeredését szabályozó molekula, mely az ER-stressz ismert markere.

Az ER-t a mitofuzin nevű fehérje rögzíti a mitokondriumokhoz. A protein lebomlását a pink1 és a parkin szabályozza, melyek a már nem működő mitokondriumok lebontásában és eltávolításában játszanak szerepet.

A kutatók azonban azt figyelték meg, hogy a pink1 és parkin mutációját hordozó gyümölcslegyek szervezetében a mitokondriumok nagyobb része kötődik az ER-hez, mint az egészséges rovaroknál. Ezt észlelve arra következtetnek, hogy ER-stressz kapcsán erősebben kötődnek a mitokondriumok, így a sejt nem tud megszabadulni a hibás mitokondriumoktól. Ezzel összefüggésben a dopamintermelő sejtek száma is csökkent az agyban, ez pedig a Parkinson-betegség klasszikus velejárója.

A kísérlet következő szakaszában a kutatók csökkentették a mitofuzin szintjét a mutáns gyümölcslegyekben, melynek nyomán csökkent az ER-hez lerögzített mitokondriumok száma, ami megakadályozta a sejthalált. Ilyen esetekben a rovarok izomzata a hibás mitokondriumok jelenléte ellenére erős maradt. A fentieket összefoglalva a szerzők úgy vélik, hogy a Parkinson-betegségben bekövetkező sejthalál oka nem a mitokondriumok általános elégtelensége, hanem az ER-t érő stressz.

„Ha sikerül azonosítanunk és kivédenünk az ER-stresszt, úgy képesek leszünk megakadályozni a neurodegenerációt. A mostanihoz hasonló laboratóriumi kísérletek alapján felmérhetjük az ER-stressz hatását Parkinson-betegség kapcsán” – mondja a vizsgálat vezetője.

A mostani eredmények egyelőre csak a gyümölcslegyekre vonatkoztathatók, ám a szerzők reményei szerint a későbbi kutatások megerősítik, hogy embereknél is valami hasonló folyamat megy végbe, ami elvezethet bennünket a Parkinson-betegség bizonyos formáinak gyógyításához.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.