hirdetés

Új készítmény progéria kezelésére

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a Hutchinson-Gilford progéria szindróma vagy egyéb progeroid laminopátiák kezelésére szolgáló Zokinvy (lonafarnib) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) május 16-19-i ülésén kivételes körülmények közötti alkalmazásra vonatkozó pozitív véleményt fogalmazott meg az ultra-ritka (kb. 4 millióból 1), veleszületett Hutchinson-Gilford progéria szindróma (HGPS) és egyéb progeroid laminopátiák kezelésére szolgáló Zokinvy (lonafarnib, 50 és 75 mg-os kemény bevonatú kapszula) készítményre (kérelmező: EigerBio Europe Limited). Ilyen típusú forgalomba hozatali engedélyt olyan gyógyszerekre adnak ki, amelyek esetében a kérelmező nem tud átfogó adatokat szolgáltatni a szokásos alkalmazási feltételek melletti hatékonyságról és biztonságosságról, mert a kezelendő állapot ritka, vagy mert a teljes körű információgyűjtés nem lehetséges vagy etikátlan. A teljes indikáció szerint a Zokinvy 12 hónapos vagy annál idősebb betegek kezelésére javallott, akiknél genetikailag igazoltan diagnosztizálták a Hutchinson-Gilford progéria szindrómát (HGPS) vagy a progerinszerű fehérje felhalmozódással járó heterozigóta LMNA mutációval vagy homozigóta vagy összetett heterozigóta ZMPSTE24 mutációval társuló progeroid laminopátiát. A kezelést kizárólag progeroid szindrómák illetve ritka, genetikai eredetű metabolikus rendellenességek kezelésében jártas szakorvos kezdheti meg.

Az Egyesült Államokban az FDA már 2020 november 20-án, elsőbbségi felülvizsgálat (priority review) keretében engedélyezte a készítményt azonos márkanéven, a kérelmező itt az Eiger BioPharmaceuticals volt. Korábban az FDA ritka betegségek gyógyszere (orphan medicine) minősítéssel látta el a készítményt, és áttörést jelentő terápia (breakthrough therapy) jelölést is kapott. A ritka betegségek gyógyszere minősítést a készítmény az Európai Unió gyógyszerügyi hatóságától is megkapta, és az EMA a rendelkezésre álló információk alapján fog dönteni arról, hogy ezt a minősítést fenntartja-e.

 

A készítmény hatóanyagáról (lonafarnib)

A Zokinvy hatóanyaga a lonafarnib (ATC kód: A16AX20) egy farnezil-transzferáz gátló (FTI, farnesyltransferase inhibitor), mely megakadályozza, hogy az igen ritka genetikai mutáció miatt a progerin nevű fehérje kialakulhasson, és a szervezeteben felhalmozódhasson. A hatóanyagot eredetileg a Merck Sharp & Dohme fejlesztette ki onkológiai alkalmazásra, de ezekben az indikációkban nem mutatott kellő hatásosságot. Ezért a Merck felhagyott a hatóanyag vizsgálatával, és ingyen bocsátotta a progéria kezelését kutató szakemberek rendelkezésére. A betegség és változatai valóban igen ritkák, becslések szerint az egész világon 200-400 gyermeket érinthet. A betegségről részletesebben korábbi cikkünkben számoltunk be: Engedélyezés alatt egy új készítmény progéria kezelésére. A készítmény alkalmazása során mellékhatásként elsősorban hányás és hasmenés (különösen az első 4 hónapban), valamint megemelkedett májemzinszintek fordultak elő.

Az Eiger Bio a lonafarnibot egy jövőbeni krónikus hepatitis D fertőzés elleni kezelés részeként is fejleszti. A kulcsfontosságú D-LIVR (NCT03719313) vizsgálatban a lonafarnib és az AbbVie antiretrovirális Norvir (ritonavir) kombinációját, valamint a Roche Pegasys (pegilált interferon alfa-2a) hatóanyagot harmadik komponensként tartalmazó koktélt értékelik majd placebóval szemben.

 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a májusi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 16-19 May 2022

CHMP summary of positive opinion for Zokinvy

First treatment for children with Progeria or progeroid like syndromes (rare premature aging syndromes)

FDA Approves First Treatment for Hutchinson-Gilford Progeria Syndrome and Some Progeroid Laminopathies

The day has come: FDA approval for first-ever Progeria treatment!

FDA approves first drug, Eiger's Zokinvy, for rare rapid-aging disease

Eiger's progeria drug nabs speedy review

Study of the Efficacy and Safety of Lonafarnib / Ritonavir With and Without Pegylated Interferon -Alfa-2a (D-LIVR)

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.