hirdetés

Új oltás Streptococcus pneumoniae eredetű tüdőgyulladás megelőzésére

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a Streptococcus pneumoniae okozta tüdőgyulladás okozta tüdőgyulladás megelőzésére szolgáló Vaxneuvance (konjugált vakcina) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) október 11-14 -i ülésén pozitív véleményt fogalmazott meg a Streptococcus pneumoniae eredetű tüdőgyulladás kezelésére szolgáló Vaxneuvance (15-valens pneumococcalis poliszacharid konjugált vakcina, szuszpenziós oldat injekcióhoz) készítmény engedélyezésére (kérelmező: Merck Sharp & Dohme B. V.) A teljes indikáció szerint a Vaxneuvance az alábbi javallatra alkalmazható:

Streptococcus pneumoniae okozta tüdőgyulladás és a társult invazív betegség megelőzésére szolgáló aktív immunizáció céljára 18 éves vagy idősebb személyeknél.

Az Egyesült Államokban az FDA már július 16-án engedélyezte a készítményt azonos márkanéven.

 

A vakcina hatásosságáról és mellékhatásairól

A Vaxneuvance egy 15-valens pneumococcalis poliszacharid konjugált vakcina (ATC kód: J07AL02), mely a Streptococcus pneumoniae 15 szerotípusa ellen nyújt védelmet (1, 3, 4, 5, 6A, 6B, 7F, 9V, 14, 18C, 19A, 19F, 22F, 23F és 33F szerotípusok). Az oltóanyag nem adható olyan személyeknek, akik a készítmény bármely összetevőjére, vagy a diftéria toxoidra súlyos allergiás reakciót (pl. anafilaxia) mutatnak. Egyes megváltozott immunkompetenciájú egyéneknél, beleértve az immunszuppresszív terápiában részesülőket is, csökkent immunválasz alakulhat ki. A 18 és 49 év közötti egyéneknél leggyakrabban jelentkező mellékhatások a következők voltak: az injekció beadásának helyén jelentkező fájdalom (75,8%), fáradtság (34,3%), izomfájdalom (28,8%), fejfájás (26,5%), duzzanat (21,7%), erythema (15,1%) és arthralgia (12,7%). Az 50 éves vagy idősebb egyéneknél a leggyakrabban jelentett mellékhatások a következők voltak: az injekció beadásának helyén jelentkező fájdalom (66,8%), myalgia (26,9%), fáradtság (21,5%), fejfájás (18,9%), duzzanat (15,4%), erythema (10,9%) és arthralgia (7,7%).

 

A klinikai vizsgálati programról

A készítményt az Egyesült Államokban az FDA összesen hét randomizált, kettős vak klinikai vizsgálat adatai alapján engedélyezte, amelyekben a vakcina biztonságosságét, tolerálhatóságát és immunogenitását vizsgálták felnőtteknél. A klinikai adatok azt mutatták, hogy a Vaxneuvance által kiváltott immunválasz nem volt rosszabb (non-inferiority), mint a jelenleg rendelkezésre álló 13-valens pneumococcus konjugált vakcina (PCV13) a 13 közös szerotípus esetében.

 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által az októberi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 11-14 October 2021

EMA positive opinion: Vaxneuvance

FDA Approves Vaxneuvance (Pneumococcal 15-valent Conjugate Vaccine) for the Prevention of Invasive Pneumococcal Disease in Adults

Merck Announces Positive Topline Results from PNEU-DIRECTION (V114-027) and PNEU-PLAN (V114-024) Phase 3 Pediatric Studies for V114, Merck’s Investigational 15-valent Pneumococcal Conjugate Vaccine

U.S. FDA Accepts for Priority Review the Biologics License Application for V114, Merck’s Investigational 15-valent Pneumococcal Conjugate Vaccine, for Use in Adults 18 Years of Age and Older

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.