hirdetés

Új vizsgálati kezelés a Wilson-kór terápiájában

Egy baktérium által kibocsátott molekula kínálhat új alternatív terápiát a Wilson-kór kezelésében.

hirdetés

A Gastroenterology folyóiratban március 24-én jelent meg a Helmholtz Gemeinschaft Deutscher Frorschungszentren kutatóinak közleménye, amelyben arról tudósítanak, hogy patkány modellszervezetekben egy baktérium által kibocsátott molekula segítségével jó eredményt értek el Wilson-kór kezelésében. Az ARBM101 névre keresztelt molekula körülbelül egy hét alatt képes volt a normál szintre csökkenteni a máj rézkoncentrációját, és nem okozott mellékhatásokat.

A Wilson-kór egy ritka, autoszomális recesszív öröklésmenetű veleszületett anyagcserebetegség, (előfordulási aránya 30/1 millió, azaz ma Magyarországon körülbelül 300 beteget érint), amely a máj rézmetabolizmusában okoz zavarokat. Általában a serdülőkorban, vagy fiatal felnőtteknél jelenik meg májbetegségre utaló tünetekkel. A szervezetből az epe nem tudja megfelelő módon eltávolítani a rezet, így az felhalmozódik, különösen a májban és az agyban. Ha a betegség kezeletlen marad, akár halálos kimenetelű is lehet, de korai diagnózissal és folyamatos gyógyszerszedéssel a betegek normál élettartamra számíthatnak. A mai gyakorlatban elsősorban kelátképző anyagokat alkalmaznak, amelyek a rézhez kötődve képesek a felesleget a vizelettel kiüríteni a szervezetből, csakhogy a betegek rézszintje nem tér vissza a normális szintre. Ezért a betegeknek életük végéig szükségük van a gyógyszer szedésére, hogy elkerüljék a Wilson-kór progresszióját.

A Gastroenterology folyóiratban megjelent cikkben egy német, dán, portugál, koreai és amerikai tagokból álló nemzetközi kutatócsoport a khalkofór baktériumokat tanulmányozta (khalkosz görögül rezet jelent), amelyek a szintetikus kelátképző anyagokhoz hasonlóan valósággal vadásznak a rézre, mivel ez a fém alapvető működésükhöz szükséges. Itt nem egy baktériumról, hanem egy egész családról van szó, és a különböző törzsek egymástól eltérő anyagot, metanobaktint termelnek annak érdekében, hogy a környezetükben levő rezet megkössék és mobilizálják. Ez adta a kutatóknak az ötletet, hogy alaposabban is megvizsgálják az egyik ilyen metanobaktin, az ARBM101 alkalmazásának lehetőségét a felesleges réz szervezetből történő eltávolítására.

Az anyag baktériumokból történő kivonását követően a kutatók Wilson-kóros patkány modellszervezeteken próbálták ki a szert, amelyet hetente alkalmaztak néhány héten keresztül, majd egy hónapos szüneteket iktattak be. Az eredmények szerint az ARBM101 a máj rézkoncentrációját mindössze 8 napon belül a normál szintre állította vissza, ami egyben azt is jelenti, hogy alkalmazás esetén nincs szükség állandó, folyamatos kezelésre, hanem elegendő a készítmény időszakos adása. A hatóanyagot az állatok igen jól tolerálták, és a kutatók más szervekben sem fedeztek fel káros hatásokat vagy elváltozásokat.

Ezek az eredmények a Wilson-kór új kezelési lehetőségével kecsegtetnek. A vizsgált ARBM101 hatóanyag nem csak hogy hatásosan és biztonságosan távolította el a májból a felesleges rezet, hanem jelentősen lerövidíti a terápiás időszakot is, illetve pihenési időt tesz lehetővé az egyes kezelések között.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Bacterial agent opens new therapeutic options for Wilson's disease

ARBM101 (Methanobactin SB2) drains excess liver copper via biliary excretion in Wilson Disease rats

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.