Liquor – és agyi eltérések COVID-19-ben

SARS-CoV-2 fertőzésben a liquor gyulladásos markerei nem csak a neurológiai érintettséggel, de az agy szürkeállományával és kéregvastagságával is összefüggést mutatnak.

A cerebrospinális folyadék (CSF) gyulladásos markereinek szintjei összefüggnek a súlyos SARS-CoV-2 fertőzés miatt kórházba került, eltérő neurológiai érintettségű betegekben a frontális-, orbitofrontális- és temporális régió szürkeállományának volumenével és az agykéreg vastagságával.

A súlyos SARS-CoV-2 fertőzött betegeknél a vírus-fertőzés utáni túlzott gyulladásos válasz („post-viral hyperinflammatory response”) következtében krónikus idegi működészavarok mutathatók ki. A gyulladásos válasz és a fertőzés agyi struktúrákra gyakorolt hatásának mérése hozzásegíthet a szükséges preventív és/vagy terápiás intézkedések jövőbeli kialakításához.

A prospektív, multicentrikus vizsgálatba a Baseli Egyetemi kórházban 18 évesnél idősebb, PCR-rel bizonyítottan SARS-CoV-2 fertőzött, idegi tüneteket mutató betegeket vontak be 2020. augusztus és 2021. április között. A betegek agyáról 3D, nagy feloldású, T-1 súlyozott MRI-ket készítettek, két MRI szkenner használatával pedig anatómiai T1wMPRAGE MRI sorozatok készültek. Az agykéreg vastagságát és a térfogati eloszlását FreeSufer-6.0 képanalízissel határozták meg.

A neurológiai tünetek enyhe, mérsékelt és súlyos csoportra osztották. A betegek egy alcsoportjánál megmérték a liquorban a leukocyták, a laktát, a fehérjék, a vér/albumin arányát, és öt citokin mennyiségét (plazma TRANCE, plazma EN-RAGE, CSF-OPG, CSF-TRANCE, CSF-EN-RAGE). Ezek a citokinek a SARS-CoV-2 fertőzés súlyosságával függnek össze. A képalkotó vizsgálatokat egészséges, az élekor és nem szerint illesztett kontroll csoportnál is elvégezték.

A kontroll személyekkel való összehasonlításban a vizsgált betegeknél kisebb volt az agykérgi szürkeállomány volumene a jobb oldali elülső cingulárisban, a bal mediális orbitofrontális- és a bal superior frontális régióban (P=0,46). Nem volt szignifikáns különbség a kortikális vastagság, illetve a felszíni területek kérdésében a SARS-CoV-2 fertőzött és a kontrollbetegek között.

Pozitív összefüggés mutatkozott a CSF vér/albumin aránya és a bal rostrális anterior cinguláris (P=0,03), a bal laterális orbitofrontális (P=0,02), a bal pars triangularis (P=0,02), a bal postcentrális (P=0,03) és a jobb paracentrális (P=0,04) regionális kortikális vastagság között. Pozitív összefüggést találtak az EN-RAGE és a bal pars triangularis között (P=0,002). Szintén szignifikáns pozitív összefüggés látszott a felszíni terület tekintetében az EN-RAGE és a jobb posterior cinguláris kortex között (P= 0,04). Az orbitofrontális terület szürkeállomány volumene negatív összefüggést mutatott a CSF/vér-albumin aránnyal, fehérje szintekkel és a CSF EN-RAGE-el. A CSF leukocyta-szám negatívan függött össze a jobb laterális orbitofrontális és a bal inferior temporális regiók szürkeállományával (P=0,03 mindkettő). A CSF laktát (szintje) szintén negatívan függ össze a bal inferior temporális terület (P=0,02), a bal rostrális középső frontális (P=0,04) és a jobb laterális orbitofrontális régiók (P=0,04) szürkeállományának volumenével.

A szerzők nem jeleztek a vizsgálatot korlátozó tényezőket.

Forrás:

Ungerleider DL. CSF inflammatory markers tied to brain alterations in SARS-CoV-2. Medscape Medical News. March 04, 2022.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.