SARS-CoV-2 fertőzés ellen védő bélbaktériumok

Az emberi mikrobiomból sikerült három olyan bakteriális metabolitot azonosítani, amelyek gátolják a SARS-CoV-2 vírusfertőzést.

Az emberi szervezet mikroorganizmusok ezreit: baktériumokat, gombákat és vírusokat tartalmazó mikrobiomja az emberrel szimbiózisban él, a mikróbák élnek és szaporodnak a szervezetünkben, és számos esetben jelenlétük igen hasznos az emberek (gazdaszervezet) számára. Ezen mikroorganizmusok túlnyomó része a bőrön, a légutakban és gyomor-bélrendszerben található.

A Rockefeller Egyetem kutatói már régóta foglalkoznak az emberben élő baktériumok által termelt kismolekulákkal, és azzal, hogy ezek a molekulák hogyan hatnak a gazdaszervezet sejtjeire és a mikrobiom egyéb összetevőire. A pandémia során pedig neki láttak a SARS-CoV-2 vírus és az emberi mikrobiom közötti kölcsönhatások tanulmányozásának. Azt szerették volna kideríteni, hogy képes-e az emberi mikrobiom olyan metabolitokat vagy kis molekulákat termelni, amelyek gátolják a SARS-CoV-2 vírus növekedését?

Figyelemre méltó, hogy ezek a természetes bakteriális metabolitok olyan gyógyszerekre hasonlítanak, amelyeket az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) hagyott jóvá, és amelyeket a klinikai kutatások a COVID-19, a rögeszmés-kényszeres rendellenesség (OCD) vagy mindkettő kezelésére kutatnak.

Dr. Frank J. Piscotta és munkatársai az mSphere folyóiratban közölték eredményeiket. Az emberi mikrobiomot alkotó több ezer különböző baktériumból a kutatók egy változatos, 50 baktériumból álló reprezentatív mintát vizsgáltak: a baktériumok által termelt vegyületeket izoláltak, és laboratóriumi sejttenyészetekben tesztelték vírusellenes tulajdonságaikat. Első lépésben azt a 10 baktériumot keresték, amelyek legalább 10%-kal csökkentették a SARS-CoV-2 által okozott vírusfertőzést. Majd ezt követően azokat a baktériumokat különítették el, amelyek metabolitjai több mint 90%-ban gátolják a vírus növekedését.

Három olyan metabolitot azonosítottak, amelyek anti-SARS-CoV-2 aktivitással rendelkeznek:

  • pirazin, az úgynevezett 2,5-bisz(3-indolil-metil)-pirazin (BIP)
  • egy 5-hidroxi-triptamin (5-HTR) receptor agonista triptamin
  • az N6-(Δ2-izopentenil) adenozin (IPA) nevű vegyület

Figyelemre méltó, hogy ezek a természetes bakteriális metabolitok nagy hasonlóságot mutatnake egyes az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) által jóváhagyott gyógyszerekkel, amelyeket jelenleg is vizsgálnak klinikai kutatások során a COVID-19 illetve az obsessiv-compulsiv betegség kezelésében.

A kutatók azt is megvizsgálták, hogy ez a három, mikrobiomból származó SARS-CoV-2 elleni aktív metabolit teszteltek más RNS-vírussal szemben is mutat-e aktivitást. A tesztelt víruspanel tartalmazta a szezonális koronavírust, a sárgaláz vírust és a humán parainfluenza vírust. A három metabolit közül az IPA mutatta a legszélesebb körű vírusellenes aktivitást. A triptamin elsősorban a koronavírusokat gátolta, és a BIP hasonló, de kissé korlátozottabb aktivitás spektrummal rendelkezett, mint az IPA.

A Rockefeller kutatói elsőként írtak le olyan vírusellenes hatású specifikus molekulákat, amelyek az emberi mikrobiomban termelődnek.

Forrás: MedicalNewsToday 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.