Tesztpanel az új koronavírus variánsok azonosítására

VariPLEX néven az új koronavírusok azonosítására alkalmas tesztpanelt dob piacra a Novacyt.

A klinikai diagnosztikai eszközök fejlesztésére és gyártására specializálódott Novacyt egy új termékcsaládot dobott piacra SNPsig (ejtsd: sznip-szig) néven, melynek egyik tagja a hamarosan kereskedelmi forgalomban is elérhető, az új koronavírus variánsok azonosítására alkalmas VariPLEX tesztpanel lesz.

A tavalyi év végén a SARS-CoV-2 vírus több újonnan megjelent variánsát azonosították. Ezek közül a három legfontosabb az Egyesült Királyságban észlelt mutáns (20I/501Y.V1 vagy B.1.1.7), a Dél-Afrikában kimutatott változat (20H/501Y.V2 vagy B.1.351) és a Brazíliában feltűnt forma (20J/501Y.V3 vagy B.1.1.28). Az új vírusmutánsokat arról az országról nevezték el, ahol először kimutatták őket, de igen gyorsan terjednek: az Egyesült Államok 32 államában, Európa számos országában, Japánban, Afrikában és Latin-Amerikában is észlelték őket. Könnyebb terjedésük és az egyelőre még gyéren rendelkezésre álló (és igen eltérő) mortalitási adataik miatt minden bizonnyal komoly hatásuk lesz a betegek ellátásra, a vakcinák koronavírus elleni hatásosságára, a járvány kontroll alatt tartására és a nemzeti járványügyi stratégiák alkalmazására, esetleges újragondolására. A variánsok nyomon követése befolyásolhatja az oltási programok sikerességét, hatékonyságát is, különösen mivel a legfrissebb eredmények szerint az egyes változatokkal szemben a jelenleg rendelkezésre álló oltóanyagok hatásossága nagy szórást mutat (természetesen azokban az esetekben amikor az adott oltóanyag esetében rendelkezünk ilyen adatokkal).

A SNPsig termékcsalád legfontosabb jellemzői közé tartozik, hogy a helyszínen, pár óra alatt elvégezhető vizsgálat ad eredményt a e vírusmutánsok esetleges jelenlétéről. A jelenlegi gyakorlatban az új generációs szekvenálási módszerek alkalmazását a korlátozott kapacitás, valamint a minták kórházba szállításának szükségessége és költsége limitálja, továbbá az eredmény sem órák, hanem inkább napok alatt készül el. A SNPsig tesztek központi laboratóriumi rendszereken és a Novacyt q16 és q32 gyors PCR készülékein használható, egyelőre kizárólag kutatási célú felhasználásra engedélyezettek. A klinikai diagnosztikai eszközként való alkalmazását a vállalat a következő hónapban tervezi engedélyeztetni, ez várhatóan nagyon gyors eljárás lesz a teszt fontossága miatt.

A Novacyt bioinformatikusokból álló csoportja több globális járványügyi, virológiai intézettel működött együtt a mutációk azonosítása érdekében, és határozta meg az egyes variánsokra jellemző SNP-eket (ejtsd: sznip, Single Nucleotide Polymorphism). Ezekből a vizsgálatokból született meg az SNPsig termékportfolió, a variánsok észlelésére alkalmas egyik legelső kereskedelmi forgalomba kerülő tesztkészlet. A mai nappal piacra dobott három SNPsig teszt az angol, a dél-afrikai és a brazil, valamint bármely N501Y mutációt hordozó koronavírus variáns kimutatására alkalmas.

A SNP egypontos nukleotid-polimorfizmust jelent, másként egyedi nukleotid-polimorfizmusnak, esetleg egyszerű nukleotid-polimorfizmusnak is nevezik. Olyan DNS szekvencia-variáció, mely akkor jön létre, ha a genomban egy nukleotid megváltozik (például ha az AAGCCTA szekvencia AAGCTTA szakaszra módosult), de csak akkor nevezik a variációt SNP-nek, ha a populáció legalább 1%-ában megjelenik.

A Novacyt hamarosan szintén forgalomba kerülő VariPLEX tesztpanelje a fenti három variáns és további két, a WHO által azonosított két kulcsfontosságú mutáció azonosítására lesz használható egyetlen panelen, tehát nem kell külön eszköz az egyes mutációk kimutatásához. A vállalat bioinformatikai részlege tovább folytatja együttműködését a járványügyi laborokkal, és amint új variáns tűnik fel, a lehető leghamarabb megkezdik az új tesztek kidolgozását, amelyek szintén a SNPsig termékportfolió részét képezik majd.

Az első három SNPsig tesztet egy tudományos a közegészségügyi intézetekből, intézményekből álló nemzetközi konzorcium máris elkezdte használni illetve terjeszteni az Európai Unió, az Egyesült Királyság, az USA és Latin-Amerika területén a járvány nyomon követésére. 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Novacyt launches new assays to help diagnose new COVID-19 variants

 

 

 

 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.