Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 12
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-09-11

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte az NTKR génfúzióval rendelkező szolid tumorok kezelésére szolgáló Vitrakvi (larotrektinib) készítményt.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-07-04

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a Wilson-kór kezelésére szolgáló Cufence (trientin-dihidroklorid) készítményt.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-08-16

Az Európai Bizottság elfogadta, és a tagállamokban jogilag kötelező érvényűvé tette CHMP által javasolt elővigyázatossági intézkedéseket az Esmya alkalmazásának korlátozásáról és lehetséges májkárosító hatásainak szorosabb megfigyeléséről.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-07-12

A CHMP állásfoglalást alakított ki az Esmya lehetséges májkárosító hatásával kapcsolatosan lefolytatott PRAC ajánlások tekintetében, és új intézkedések hatályba léptetését javasolja.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-02-26

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) negatív véleményt fogalmazott meg a neratinib hatóanyaggal kapcsolatban. 

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-10-28

Az októberben forgalomba hozatali engedélyt kapott, és a szintén rövidesen forgalomba kerülő terápiák segítségével interferon nélkül is gyógyítható a krónikus HCV-fertőzésben szenvedő betegek nagy része, ami igazi mérföldkőnek számít a gyógyításban.

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-09-18

A táplálékkiegészítők és számos, korábban gyógyhatásúként reklámozott készítmények okozta májkárosodás ma már háromszor gyakrabban fordul elő, mint 10 évvel ezelőtt.

#8
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2012-05-11

A  májenzimeinek – az alanin transzamináz (ALT, azaz GPT) és az aszpartát transzamináz (AST, azaz GOT) szintjének – kismértékű emelkedésének fő okai a nem alkoholos zsírmáj, az alkoholos májbetegség, a gyógyszerekkel kapcsolatos májkárosodás, a vírushepatitisz (hepatitisz B és C vírusfertőzés) és a hemokromatózis.

#9
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Kardiológia
2012-02-14

A szisztémás vaszkulitiszek jellemzője a véredények falának gyulladása. Bármely szervben bármilyen típusú ér érintett lehet, így a kórjelek, tünetek változatosak. A vaszkulitiszek sok formáját elsődlegesen glükokortikoidokkal kezelik, de szükség lehet egyéb immunszuppresszív szerekre is. A kezelés jelentős toxicitással járhat, fertőzés alakulhat ki az immunszuppresszív terápia következtében, és a szteroidok mellékhatásai is megjelenhetnek. Hosszú távú szteroidkezelés alatt gondolni kell a D-vitamin- és kalciumprofilaxisra.

#10
Orvostovábbképző Szemle XVII. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2010-10-07

A krónikus hepatitis C fertôzéshez jelentős morbiditás (cirrózis, hepatocelluláriskarcinóma) és mortalitás társul. Kezelésére pegilált interferon és ribavirin áll rendelkezésünkre. A cél a fibrózis feltartóztatása vagy súlyosbodásának lassítása, a cirrózis megelőzése. 

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.