hirdetés

A barna zsírszövet védhet a krónikus betegségektől

A barna zsírszövet nem tárolja, hanem égetés révén felszabadítja az energiát, ennél fogva kulcsszerepet játszhat az elhízás kezelésében alkalmazott újfajta módszerek kidolgozásában.

hirdetés

Azt azonban eddig nem sikerült bizonyítani, hogy a barna zsírszövet mennyisége befolyásolja-e az egészségi állapotot. A kérdés megválaszolása azért sem könnyű, mert a barna zsírszövet a test mélyebb régióiban helyezkedik el. A Nature Medicine-ben nemrégiben nyilvánosságra hozott vizsgálat arra enged következtetni, hogy az átlagosnál kevesebb kimutatható barna zsírszövettel rendelkező személyekben nagyobb a kardiális és metabolikus betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség vagy a koszorúér-betegség kockázata.

Bár a barna zsírszövetet évtizedek óta tanulmányozták nem csak állatkísérletekben, hanem például újszülöttek esetében is, egészen 2009-ig kellett várni arra, hogy bizonyítás nyerjen: a barna zsírszövet felnőtteknél is megtalálható, tipikusan a nyak és a váll környékén. Ezt követően a barna zsírszövetre irányuló számos felderítette például, hogy ezek a sejtek képesek kalóriaégetéssel hőt termelni, amikor a szervezet hideg környezetbe kerül.

A barna zsírszövet szélesebb körű vizsgálata azonban nehézségekbe ütközik, mivel ez a típusú szövet csak speciális PET képalkotással tehető láthatóvá, ami egyrészt költséges, másrészt sugárhatással jár, tehát egészséges embereket nem lehet vizsgálatba vonni pusztán a barna zsírszövet tanulmányozása céljából.

Az alternatívát a rákbetegek PET vizsgálatában találták meg, hiszen a diagnosztikus célból végzett PET felvételek a barna zsírszövet jelenlétét jelzik, ezt a radiológusok mindig rutin módon megemlítik a leletben annak érdekében, hogy az ne legyen összetéveszthető kóros szövetszaporulattal. A szerzők Memorial Sloan Kettering Cancer Centerből származó több mint 52 ezer beteg 130 ezer PET-vizsgálatának felvételeit tekintették át, és ezek közel 10%-án találtak barna zsírszövetet. A szerzők szerint ez a szám valószínűleg alábecsüli a barna zsírszövet tényleges előfordulási gyakoriságát, ugyanis ezeknek a betegeknek épp azt tanácsolják, hogy igyekezzenek kerülni a hideg környezetet, a testmozgást és a koffeinfogyasztást, és a feltételezések szerint épp ezek a tényezők fokozzák a barna zsírszövet aktivitását.

Azt találták, hogy a bőséges mennyiségű barna zsírszövettel rendelkezőkben ritkábban fordulnak elő az átlagpopulációban egyébként gyakori krónikus betegségek: a 2-es típusú cukorbetegség például 4,6%-ban, a barna zsírszövettel egyáltalán nem rendelkező betegek körében regisztrált 9,5%-os értékéhez képest, magas koleszterinszint 18,9%-ban, míg barna zsírszövet nélküli személyeknél 22,2%-ban. Ezen túlmenően úgy tűnik, hogy a barna zsírszövet jelenléte további betegségek, például a magas vérnyomás, a pangásos szívelégtelenség vagy a coronaria-betegség kockázatát is csökkenti.

A másik meglepő megfigyelés szerint a barna zsírszövet mérsékli az elhízásból adódó negatív hatásokat is. Elhízott személyekben gyakoribb a kardiális és metabolikus betegségek kockázata, ám azt találták, hogy nagy mennyiségű barna zsírszövet jelenlétében e kórképek rizikója nem haladja meg a nem elhízott populációra jellemző értékeket, a szerzők szerint „a barna zsírszövet vélhetően képes ellensúlyozni a fehér zsírszövet káros hatásait”.

Egyelőre nem tisztázott, hogy a barna zsírszövet milyen mechanizmus révén fejti ki pozitív egészségi hatásait, de néhány hipotézis már napvilágot látott. Az egyik szerint például a barna zsírszövet sejtjei kalóriaégetés céljából glükózt használnak fel, ami talán a vércukorszint csökkenését eredményezi, ezáltal csökkenti a diabétesz kialakulásának kockázatát. A szerzők feltételezik, hogy a barna zsírszövet nemcsak a glükózhomeosztázisban vehet részt, hanem az egyes szervek működését befolyásoló hormonális szignálfolyamatokban is. Ezek vizsgálatán túl számos egyéb tényezőt, így a genetikai faktorok befolyásoló hatását is elemezni kívánják, annak érdekében, hogy kiderítsék: e zsírszövet miért fordul elő nagyobb mennyiség egyeseknél, és kisebb arányban másoknál. A barna zsírszövet aktivitását befolyásoló tényezők feltérképezése ugyanis egy újabb lépés lehet az elhízás és az ehhez kapcsolódó egyéb kórállapotok gyógyszeres kezelése felé. 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.