hirdetés

A Clostridium difficile epidémia okai

Az USA-ban az országos felmérések szerint a Clostridium difficile fertőzés (CDI, Clostridium difficile infection) feltartóztathatatlanul terjed, és az ország egyes részeiben az egészségügyi ellátással kapcsolatos leggyakoribb fertőzéseket már nem a meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus okozza, hanem a Clostridium difficile

hirdetés

Ahogyan az utóbbi években elterjedtek a C. difficile egyre virulensebb törzsei, világossá vált, hogy az érzékenyebb betegekben a CDI jelentősen megnöveli az egészségügyi és sebészeti szövődmények számát, megemeli az egészségügyi költségeket és a halálozást. Ez nem jelent semmi jót a jövőre nézve. A prevenció és a kezelési stratégiák optimalizálása érdekében alapvető fontosságú, hogy teljes egészében megértsük a CDI epidemiológiai tulajdonságait.

Bár a CDI fő kockázati tényezője az antibiotikumok adagolása, az újabb vizsgálatok más olyan tényezőket is azonosítottak, amelyek növelhetik a kockázatot. Ezek közé tartozik a gyomorsav szupprimáló szerek, főleg a protonpumpa-gátlók (PPI) adása. Bár néhány vizsgálatban azt találták, hogy a PPI-k hajlamosítják a betegeket a CDI-re, az eredmények nem voltak konzisztensek. A Mayo Clinic Proceedings egyik utóbbi számában Khanna és munkatársai 1991 és 2005 között előfordult CDI eseteket tanulmányoztak egy populáció alapú vizsgálatban. 385 betegük közül, akiknek igazoltan CDI-jük volt, 140-en (36%) szedtek gyomorsav szupprimáló gyógyszert: 23% PPI-t és 13% 2-es típusú hisztaminreceptor blokkolót. A többváltozós elemzés szerint, amelyben az adatokat korrigálták a komorbiditásokra nézve, a gyomorsav szuppresszió nem járt együtt a súlyos vagy a súlyos-szövődményes fertőzéssel. Nem volt ezekben a betegekben gyakoribb a kezelés kudarca vagy a rekurrens betegség sem, mint a gyomorsav szupprimáló szert nem szedőkben. Meg kell azonban jegyezni, hogy nem volt olyan kontroll csoport, amelynek ne lett volna CDI-je.

A vesebetegség, különösen a rekurrens vesebetegség növeli a CDI kockázatát. Ennek magyarázata részben az lehet, hogy a vesebetegséget az immunrendszer diszfunkciója kíséri, hogy az ilyen betegek gyakrabban kapnak antibiotikumot és gyakran szorulnak egészségügyi ellátásra – az egészségügyi intézményekben pedig a C. difficile mindenütt jelen van. Mennyiségileg azonban még nem jellemezték, hogy ebben a populációban milyen mértékben nő a kockázat és mi a kimenetele a CDI-nek. A Mayo Clinic Proceedings legutóbbi számában Keddis és munkatársai egy nagy országos adatbázis alapján, amely a kórházba került betegek adatait tartalmazza, összehasonlították a CDI előfordulását és kimenetelét a kórházba került krónikus vesebetegekben és a vesebetegségben nem szenvedőkben. A 2005 és 2009 között kórházba került 162 millió felnőtt közül 5%-nak volt krónikus vesebetegsége. A CDI aránya ezekben a betegekben nagyobb volt, mint a nem vesebetegekben (1,49% vs. 0,71%, p<0,001). A krónikus vesebetegek csoportján belül is a dializált betegekben nagyobb volt a CDI gyakorisága, mint a nem dializáltakban. A CDI fertőzést kapott vesebetegekben a kimenetel is rosszabb volt, mint fertőzésmentes társaikban: hosszabban tartózkodtak a kórházban, nagyobb valószínűséggel végeztek kolektómiát rajtuk és nagyobb volt körükben a halálozás.

A CDI-t ma már olyan betegekben is leírják, akikről hagyományosan úgy tartották, hogy CDI kockázatuk vagy nagyon alacsony, vagy nincs is. Az ilyen betegek közé tartoznak a nők a peripartum időszakban; azok, akiknek közösségben szerzett CDI-jük alakul ki, noha nincsenek rizikófaktoraik és a gyermekek. Bár nem ismert az oka annak, hogy ezekben a kis kockázatú populációkban miért nőtt meg a CDI gyakorisága, szerepe lehet annak, hogy a közösségben nőtt a kolonizáció előfordulása.

Forrás: Mayo Clinic Proceedings

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.