hirdetés

A COPD súlyosbodásának osztályozása előrejelzi a prognózist

A krónikus obstruktív tüdőbetegség súlyos exacerbációjával kórházba került betegeknél fokozott a rosszabb klinikai kimenetel és a halálozás kockázata, ezért fontos a korai felismerés.

hirdetés

A krónikus obstruktív tüdőbetegség súlyosbodásában (ECOPD) szenvedő felnőtteknél, akiknek az állapotát a római kritériumok alapján súlyosnak minősítették, 1 év múlva nagyobb volt a halálozás kockázata, mint azoknál, akiket mérsékelt vagy enyhe betegségbe soroltak, állapította meg Dr. Ernesto Crisafulli és munkatársai, a Veronai Egyetem és az olaszországi Veronai Azienda Ospedaliera Universitaria Integrata Klinikai Intézet munkatársai több mint 300 személy adatai alapján.

Az ECOPD-ben szenvedő betegek prognózisának előrejelzése érdekében egy szakértői csoport az ECOPD definícióját egy új, római definíciónak nevezett súlyossági osztályozással frissítette. Ez az új osztályozási rendszer az ECOPD-t több objektív és a betegséggel kapcsolatos szempont alapján enyhe, közepes vagy súlyos fokozatba sorolja. A római kritériumok klinikai hasznosságára vonatkozó adatok azonban a szerzők szerint egyelőre korlátozottak.

A Chest című folyóiratban megjelent tanulmányukban a kutatók 347 ECOPD-vel kórházba került felnőttet retrospektív módon kategorizáltak az enyhe, közepesen súlyos és súlyos római súlyossági osztályozás alapján. A besorolást a kiindulási, klinikai és mikrobiológiai tényezők, valamint a gázelemzés és a laboratóriumi változók alapján végezték, miközben áttekintették a kórházi tartózkodás hosszára és a halálozásra vonatkozó adatokat is (a kórházi tartózkodás illetve az azt követő 6 hónaptól 3 évig tartó időszakban).

A betegek mintegy harmadának (39%) állapotát enyhe, 31%-ának közepesen súlyos, 30%-ának pedig súlyosnak minősítették. Összességében a súlyos betegségben szenvedő betegek esetében a kórházi tartózkodás jelentősen hosszabb volt, bár a kórházi halálozás mindhárom csoportban hasonló volt.

A súlyos betegségnek minősített betegek prognózisa is rosszabb volt minden követési időpontban, és a súlyos besorolás szignifikánsan összefüggött az 1 éves és a 3 éves kumulatív túléléssel (Gehan-Breslow-Wilson-teszt, P = 0,032, illetve P = 0,004). A többváltozós elemzésben a halálozás kockázata az 1. évben szignifikánsan magasabb volt a súlyos vagy közepesen súlyosnak minősített betegeknél (hazard ratio [HR], 1,99, illetve 1,47), mint az enyhének minősítetteknél. A halálozási kockázat szintén magasabb volt a 80 éves és idősebb betegek, valamint a hosszú távú oxigénterápiára szorulók vagy az ECOPD-epizódok kórtörténetében szereplő betegek körében. A 25-29 kg/m2 közötti testtömegindex alacsonyabb kockázattal járt együtt.

A vizsgálatot korlátozó tényezői közé tartozott, hogy a római osztályozásban a nehézlégzés érzékelését más objektív mérőszámokkal helyettesítették. További probléma a retrospektív tervezés, a kis mintanagyság, az egyetlen központból származó adatok felhasználása és a halálozási okokra vonatkozó adatok hiánya és a nők alulreprezentáltsága.

Az eredmények azt sugallják, hogy a római osztályozás lehetővé teszi a rosszabb prognózisú ECOPD-s betegek hatékony azonosítását, ily módon segíthet a betegség kezelésének irányításában célzott beavatkozások és személyre szabott gondozási programok.

 

Forrás:

Crisafulli E, Sartori G, Huerta A et al: Association between Rome classification among hospitalised patients with chronic obstructive pulmonary disease exacerbations and short and intermediate-term outcomes. Chest,July 26, 2023. DOI:https://doi.org/10.1016/j.chest.2023.07.021

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.