hirdetés

A FASTER tanulmány eredményeinek átültetése a klinikai gyakorlatba

A Down-szindróma szűrésének lehetőségeiről történő tájékoztatás régi kihívás. A FASTER vizsgálat olyan kézzelfogható bizonyítékokat szolgáltatott, amelyek alapján ajánlások fogalmazhatók meg az első vagy második trimeszteri szűrés, illetve a kettő kombinációjának alkalmazására.

Az 1990-es években történt bevezetése óta a Down-szindróma első trimeszteri szűrése a magzati tarkóredő vastagságának (NT, nuchal translucency) ultrahangvizsgálattal történő méréséből napjainkra összetettebb kockázatbecsléssé fejlődött. Az utóbbi években, a kockázatszámítások az NT mellett figyelembe veszik az anyai szérummarkerek (pregnancy- associated plasma protein–A [PAPP-A], humán choriogonadotropin szabad béta-alegység [béta-hCG]) meghatározásának eredményeit. Egy közelmúltban végzett metaanalízis megállapításai szerint az első trimeszteri kombinált szűrés a Down-szindrómás esetek 82%-át képes azonosítani, 5%-os tévesen pozitív arány mellett.
Napjainkban azonban a második trimeszterben végzett négyes („quartett”) teszt a Down-szindróma szűrésének legnépszerűbb módja az Egyesült Államokban. A becslések szerint az anyai szérummarkerek – alfa-fetoprotein (AFP), össz-hCG, nem konjugált ösztriol (uE3) és inhibin-A – meghatározásával a Downszindrómás magzatok 67–81%-a szűrhető ki (a tévesen pozitív leletek 5%-os előfordulása mellett).
Milyen szempontok vezéreljék a döntésnél a szülész-nőgyógyász szakorvosokat és a betegeket, amikor választaniuk kell az első trimeszteri, a második trimeszteri szűrés, illetve a kettő valamilyen kombinációja közt? Napjainkig kevés olyan információval rendelkeztünk, amely útmutatást adott volna a gyakorlat számára, miközben a szűrési lehetőségek folyamatosan fejlődtek.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Mary D’Alton, MD és Jane Cleary-Goldman, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.