hirdetés

A focimeccsek izgalmai és az agyi katasztrófák

A labdarúgás rajongóit rendkívüli mértékben képes feldúlni a gólok és kihagyott helyzetek sorozatos izgalma. Portugál kutatók vizsgálata szerint a focidrukkerek agyi katasztrófáinak kockázata a mérkőzések időszakában nem nagyobb, mint a focimentes napokon.

hirdetés

A versenysport nemcsak az aktív résztvevők, de a szurkolók számára is rendkívüli megterhelés: pszichés értelemben a drukker is résztvevője a küzdelemnek. Izgalmas pillanatokban az idegrendszeren kívül elsősorban a kardiovaszkuláris rendszer válik aktívvá: a szívműködés felgyorsul, a vérnyomás megemelkedik, a perctérfogat nagyobb lesz. Ez a szív- és érbetegség szempontjából veszélyeztetettek számára az akut események kockázatának növekedését is jelentheti.

Az orvosi szakirodalomban ezzel a témával kapcsolatban a holland Diederick E. Grobbee professzor és munkacsoportja közleménye lelhető fel, ezt 2000-ben közölte a British Medical Journal. Az 1996-os Labdarugó Európa-bajnokságon Angliában június 22-én a negyeddöntőben Hollandia Franciaország csapatával játszott.

Az Utrechti Egyetem klinikai epidemiológus professzora és munkatársai részletesen ismertetik a meccs lefolyását, mely 0:0-ás döntetlennel végződött, majd a hosszabbítás sem okozott változást, végül büntetőkkel a franciák győztek. A holland szakértők szerint mintegy 9,8 millió holland figyelte a mérkőzést, ami az akkor 15,5 milliós holland népességnek több mint 60%-a volt.

A kutatók összeszámolták az agyi katasztrófa és szívinfarktus következtében a meccs napján és a megelőző, illetve következő 5 napon regisztrált haláleseteket. Ezeket a számokat összehasonlították az 1995-es és az 1997-es év azonos időszakának mortalitásával is.

A mérkőzés napján az átlaghoz képest a férfiak körében 14-gyel több kardiovaszkuláris eredetű haláleset történt, ami 1,51-os relatív kockázatnak felel meg (95%-os MT: 1,08–2,09). A nők között a mortalitás nem változott (relatív kockázat: 1,11, 95%-os MT: 0,80–1,56). A férfiak táborában tehát a szív-ér rendszeri mortalitás a döntő focimeccs napján mintegy 50%-kal nőtt.

A most kezdődő Labdarugó Európa-bajnokság előtt, a European Academy of Neurology Koppenhágában rendezett kongresszusán tartotta meg előadását Claudia Borbinha portugál kutató. A portugál nemzeti labdarúgó-bajnokság 2012 és 2015 közötti adatait elemezték. A három vezető portugál fociklub legfontosabb mérkőzéseinek napján és az ezeket követő napon történt agyi katasztrófákat vették figyelembe; ezeket az eseteket a mérkőzésmentes napok szélütési statisztikáival hasonlították össze.

A meccsek napján és a következő napon Portugáliában 72 agyi katasztrófa fordult elő, a focimentes napokon 52 esetet észleltek. „A futballmérkőzések napjain az agyi katasztrófa esetek száma ugyan nagyobb, de a növekedés nem szignifikáns. Eredményeink nem bizonyítják, hogy a szurkolással járó izgalmak növelnék az agyi katasztrófa veszélyét” – foglalta össze előadását Dr. Borbinha. A portugál vizsgálat negatív eredménye azonban nem zárja ki, hogy azokat a drukkereket, akiknek a csapata rosszul játszik, kerülgesse a guta,

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.