hirdetés

A folsav csökentheti a peszticidek okozta autizmus kockázatát

A  fogamzás körüli időszakban az ajánlott mennyiségben szedett folsav csökkenti az utódoknál a peszticidekkel összefüggő autizmus kockázatát.

hirdetés

Az Environmental Health Perspectives című lapban nyilvánosságra hozott vizsgálatban a napi legalább 800 mikrogrammos adagban szedett folsav szignifikánsan csökkentette az autizmus spektrumzavar (ASD, autism spectrum disorder) előfordulását – ez még azon nők esetében is igaz volt, akik fokozottan ki voltak téve a háztartási vagy mezőgazdasági peszticidek expozíciójának.

„Azt találtuk, hogy ha az anya folsavat szed a fogamzás körüli időszakban, ezzel a peszticidek káros hatásai enyhíthetők – magyarázza dr. Rebecca J. Schmidt, a közlemény első szerzője. − Az anyáknak arra kell törekedniük, hogy kerüljék a peszticideket. Ha azonban a mezőgazdaság közelében élnek, ahol a peszticidek hatása megkerülhetetlen, akkor a peszticidek hatásának enyhítése lehet a járható út.”

A közleményben a Childhood Autism Risks from Genetics and the Environment (CHARGE) adatait hozták nyilvánosságra, melyben 296, 2 és 5 év közötti, ASD-vel diagnosztizált gyermek, valamint 220, tipikusan fejlődő gyermek adatait dolgozták fel. A nőktől személyes interjúk során tudakolták meg a terhesség alatti peszticidexpozíció tényét és mértékét, valamint folsav- és B-vitamin-bevitelüket.

Azt találták, hogy azoknál az anyáknál, akik napi 800 mikrogrammnál kevesebb folsavat szedtek, és háztartási peszticidexpozíciónak voltak kitéve, jóval nagyobb volt annak esélye, hogy gyermeküknél később ASD-t diagnosztizálnak, mint azoknál a nőknél, akik a fogamzás körüli időben napi 800 mikrogrammnál nagyobb folsavpótlásban részesültek, illetve nem voltak kitéve peszticidek hatásának. Ismétlődő expozíció esetén a kockázat is fokozott. Ugyancsak nagyobbnak bizonyult a becsült kockázat azon nők esetében, akiknek folsavbevitelük alacsony volt, és a fogamzás előtti és utáni 3-3 hónap által alkotott időablakban mezőgazdasági peszticidek hatásainak voltak kitéve.

„A medián alatti folsavbevitel és a peszticidexpozíció az autizmus nagyobb rizikójával társult, mint az alacsony folsavbevitel vagy a peszticidexpozíció önmagában – magyarázza dr. Schmidt. − A legnagyobb veszélyben azok az anyák vannak, akiknél az expozíció rendszeresen érvényesül.”

Bár a folsav csökkenti az autizmus előfordulásának esélyét, azonban a kockázatot nem képes teljesen kiküszöbölni. Éppen ezért a szerzők azt javasolják a nőknek, hogy terhességük alatt kerüljék a krónikus peszticidexpozíciót. Ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy esetkontroll-vizsgálatról van szó, melyben az adatgyűjtés a résztvevők memóriáján alapult. A most közzétett adatok mindazonáltal nagyobb vizsgálatot indokolnak a mostani eredmények validálása céljából. A szerzők ezen túlmenően tisztázni szeretnék a folsav potenciális protektív hatásai mögött álló mechanizmusokat is.

„A folsav kritikus szerepet játszik a DNS-metilációban (azaz abban a folyamatban, mely a géneket be- és kikapcsolja), valamint a DNS-repairben és -szintézisben – mondja a vizsgálat vezetője. − Ennek különös jelentősége van a gyors növekedéssel jellemezhető periódusokban, amikor nagy az osztódó sejtek száma – és pontosan ez a helyzet a fejlődő magzat szervezetében. Folsavpótlással talán támogathatók ezek a genetikai funkciók.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.