A gluténmentes ételek nem is egészségesek?
Egy spanyol tanulmány eredményei alapján a gluténmentes ételek sok esetben teljesen más tápanyagösszetétellel rendelkeznek, mint a gluténtartalmúak.
A gluténmentes táplálkozás egyre szélesebb körben elterjedt szerte a világon, és ennek egyik oka, hogy a Föld lakosságának mintegy 1%-a cöliákiában szenved. Ebben az autoimmun betegségben a legcsekélyebb gluténbevitelre is komoly tünetek alakulhatnak ki. A gluténmentes étrend terjedésének másik oka, hogy napjainkban szinte "divattá vált" a gluténmentes táplálkozás, ugyanis sokan ezt az étrendet egészségesebbnek tartják a hagyományos, gabonaféléket tartalmazó táplálkozásnál.
Dr. Joaquim Calvo Lerma kutatócsoportja a gluténmentes ételek tápanyagtartalmát vizsgálva elszomorító adatokat talált; eredményeiket a Gyermek Gasztroenterológia és Hepatológia, valamint Táplálás 50. éves kongresszusán ismertették. Ezek szerint a gluténmentes ételek energiatartalma magasabb a gluténtartalmúakénál és csupán nagyjából harmada fehérjét tartalmaznak. Beszámoltak továbbá a gluténmentes kenyerek magasabb lipid- és telített zsírsavtartalmáról, a gluténmentes tészták alacsonyabb cukortartalmáról, valamint a gluténmentes kekszek kisebb fehérje és magasabb zsírtartalmáról is.
A gluténmentes táplálkozás szükségessége esetén igen fontos lenne, hogy a helyettesítő ételek a gluténtartalmúakéval azonos tápanyagtartalommal bírjanak. Kiemelt jelentősége lenne ennek gyermekek körében, akik fejlődéséhez elengedhetetlen a megfelelő tápanyagtartalmú ételek bevitele.
Dr. Lerma és munkacsoportja felhívja a figyelmet arra, hogy a gluténmentes étel megnevezés önmagában félrevezetheti a vásárlót. Ahhoz, hogy az ilyen diétára szoruló páciens (vagy gyermek esetében annak szülője) kellőképpen tájékozott és körültekintő döntést hozhasson, mind a gluténtartalmú, mind a gluténmentes termékek címkéin egyértelműen jelölni kell azok pontos tápanyagösszetételét.
Forrás: Medical News Today