hirdetés

A gluténmentes ételek nem is egészségesek?

Egy spanyol tanulmány eredményei alapján a gluténmentes ételek sok esetben teljesen más tápanyagösszetétellel rendelkeznek, mint a gluténtartalmúak.

hirdetés

A gluténmentes táplálkozás egyre szélesebb körben elterjedt szerte a világon, és ennek egyik oka, hogy a Föld lakosságának mintegy 1%-a cöliákiában szenved. Ebben az autoimmun betegségben a legcsekélyebb gluténbevitelre is komoly tünetek alakulhatnak ki. A gluténmentes étrend terjedésének másik oka, hogy  napjainkban szinte "divattá vált" a gluténmentes táplálkozás, ugyanis sokan ezt az étrendet egészségesebbnek tartják a hagyományos, gabonaféléket tartalmazó táplálkozásnál.

Dr. Joaquim Calvo Lerma kutatócsoportja a gluténmentes ételek tápanyagtartalmát vizsgálva elszomorító adatokat talált; eredményeiket a Gyermek Gasztroenterológia és Hepatológia, valamint Táplálás 50. éves kongresszusán ismertették. Ezek szerint a gluténmentes ételek energiatartalma magasabb a gluténtartalmúakénál és csupán nagyjából harmada fehérjét tartalmaznak. Beszámoltak továbbá a gluténmentes kenyerek magasabb lipid- és telített zsírsavtartalmáról, a gluténmentes tészták alacsonyabb cukortartalmáról, valamint a gluténmentes kekszek kisebb fehérje és magasabb zsírtartalmáról is.

A gluténmentes táplálkozás szükségessége esetén igen fontos lenne, hogy a helyettesítő ételek a gluténtartalmúakéval azonos tápanyagtartalommal bírjanak. Kiemelt jelentősége lenne ennek gyermekek körében, akik fejlődéséhez elengedhetetlen a megfelelő tápanyagtartalmú ételek bevitele.

Dr. Lerma és munkacsoportja felhívja a figyelmet arra, hogy a gluténmentes étel megnevezés önmagában félrevezetheti a vásárlót. Ahhoz, hogy az ilyen diétára szoruló páciens (vagy gyermek esetében annak szülője) kellőképpen tájékozott és körültekintő döntést hozhasson, mind a gluténtartalmú, mind a gluténmentes termékek címkéin egyértelműen jelölni kell azok pontos tápanyagösszetételét. 

 

Forrás: Medical News Today

Dr. V. K. O.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.