hirdetés

A gonorrea elleni „élő vakcina” megakadályozza az újrafertőződést

Egy új gonorrea elleni kezelés, amely egy rákellenes terápián alapul, sikeresen megszüntette a gonorreát nőstény egerekben és megakadályozta az újrafertőződést.

hirdetés

A rákellenes kezelést egy új buffalói biotech vállalat fejlesztette ki, s a Buffalói Egyetem munkatársai által végzett kutatást szeptemberben a Journal of Infectious Diseases közölte.

Évente a világon több mint 100 millió új gonococcus fertőzés fordul elő – ezek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai, amely arra figyelmeztet, hogy a gyógyszerrezisztencia meredek emelkedése miatt gonorrea krízis várható. A fertőzés lehet tünetmentes, de járhat igen fájdalmas vizeléssel a férfiakban és medencei gyulladással a nőkben, ami terméketlenséghez és méhen kívüli terhességhez vezethet. Emellett a személyeket HIV/AIDS fertőzésre is érzékenyebbé teszi.

„Kidolgoztunk egy elméletet, amely szerint a gonococcus fertőzés gátol egyes specifikus adaptív immunválaszokat, s részben ez az oka annak, hogy az emberek többször is megfertőződhetnek vele” – magyarázta Michael W. Russel, PhD, a mikrobiológia és az immunológia professzora, a közlemény szenior szerzője. „Kiderült, hogy a gonococcus fertőzés nagyon okosan befolyásolja az immunrendszert: olyan válaszokat vált ki, amelyek ellen a baktérium küzdeni tud, és gátolja azokat, amelyek ellen nem tud küzdeni.”

Russel professzor és munkatársai azon tűnődtek, hogy miként tudnák befolyásolni a gonococcus fertőzésre adott immunválaszt, és így merült fel az a rákellenes kezelés, amelyet egyik kollégájuk dolgozott ki.

Nejat K. Egilmez, PhD, a mikrobiológia és az immunológia professzora, s a mostani közlemény társszerzője, dolgozta ki a NanoCap-et, amely egy tartós felszabadulású, interleukin-12-t (IL-12) használó nanorészecske kezelés; az IL-12 egy olyan fehérje természetű citokin, amely stimulálja azokat a tumorellenes immunválaszokat, amelyeket normálisan a tumor gátol.

„Az volt az ötletünk, hogy talán ezek az IL-12 mikrogömbök, amelyeket a daganatok ellen fejlesztettek ki, alkalmasak lehetnek arra is, hogy immunválaszt váltsanak ki a gonococcus fertőzés ellen…Kutatásunk igazolta, hogy valóban használhatók erre” – mondta Russel professzor.

A mostani vizsgálatban az IL-12 mikrogömböket intravaginálisan alkalmazták egerekben, s ennek hatására kialakult egy specifikus adaptív imunválasz – a Nesseria gonorrhoeae-ra specifikus antitestek termelődtek –, és a fertőzés napok alatt elmúlt. Egy hónappal később ismét megpróbálták megfertőzni az egereket, de nem jártak sikerrel, s ez azt mutatta, hogy az állatok megőrizték képességüket az újrafertőzés elleni küzdelemre.

„Ezzel a kezeléssel ellenkezőjére fordítottuk azt az immungátlást, amelyet normálisan a gonococcus fertőzés okoz, és lehetővé tettük, hogy hatásos immunválasz alakuljon ki…Azt lehet mondani, hogy ha így alkalmazzuk az IL-12 mikrogömböket, akkor adjuvánsként szerepelnek, amelyek a gonococcus fertőzést élő vakcinává alakítják, s így éppen azt a populációt oltjuk be, amelyben nagy az ismételt fertőzés kockázata” – magyarázta Russel professzor.

Hozzátette, hogy mivel ez a kezelés megkerüli a baktérium egyre elterjedtebb gyógyszerrezisztenciáját, s feltehetően más baktériumokét is, ez a kezelés új utat nyithat más fertőző betegségek kezelése felé is.

Az egerekben kialakított immunitás egy hónapig tartott. Russel professzor azt tervezi, hogy megvizsgálja, hogy ennél tovább is tarthat-e az immunitás az egerekben, majd pedig emberekben tesztelné módszert.

Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.