hirdetés

A halolaj nem alkalmas a pitvarfibrilláció megelőzésére, kezelésére

A leggyakoribb szívritmuszavar, a pitvarfibrilláció gyakorisága az életkor előrehaladtával nő. Korábbi megfigyelések szerint a halolajban lévő ómega-3-zsírsavak gátolják ezt az aritmiát, de egy megfelelően kontrollált vizsgálatban nagy adagban adott halolajjal nem tudták megelőzni a pitvarfibrillációt.

hirdetés

A pitvarfibrilláció nemcsak a leggyakoribb szívritmuszavar, hanem hosszú távon az egyik legveszélyesebb is, mert súlyos embóliaveszélyt jelent. Emiatt a pitvarfibrillációban szenvedő betegeknek folyamatos alvadásgátló kezelésre van szükségük.

Több korábbi megfigyelés szerint a sok ómega-3-zsírsavat tartalmazó halolaj gátolja a ritmuszavar megjelenését. Kanadai kutatók ezért gondosan megtervezett vizsgálatba kezdtek a kérdés tanulmányozására. A Montreal Heart Institute Research Center munkatársai Anil Nigam vezetésével nemcsak az állandósult, hanem a rövid ideig tartó (30 másodpercnél hosszabb) fibrillációt is figyelembe vették.

A teljes angol címéből alkotott betűszóval AFFORD névre keresztelt vizsgálatot ismertető dolgozat most jelent meg az American College of Cardiology folyóiratában. A munkacsoport 337, korábban állandósult vagy paroxizmális pitvarfibrillációban szenvedő beteget vizsgált. A 2009 és 2012 között toborzott betegek semmiféle antiaritmiás hatású gyógyszert nem szedtek.

Csak olyan betegeket vontak be a tanulmányba, akik a megelőző 3 hónapban nem részesültek ómega-3-zsírsavakat tartalmazó kezelésben. A terápia átlagosan 271 napig napi 4 gramm halolaj vagy (véletlen besorolás alapján) placebo fogyasztásából állt. A maximális megfigyelési idő 16 hónap volt.

A betegek esetleges ritmuszavarát hetenként telefon útján ellenőrizték, és ez szükség szerint 12-elvezetéses EKG regisztrálását is lehetővé tette. A primer vizsgálati végpont az első – akár panaszmentes, akár panaszt okozó –, legalább 30 másodpercig tartó pitvarfibrillációs roham volt.

Másodlagos végpontként a gyulladásos laboratóriumi leleteket értékelték. A vizsgálatba való besorolás előtt és fél év múlva a C-reaktív protein (hs-CRP) és a mieloperoxidáz (MPO) szintjét egyaránt meghatározták. Végül a kiindulási 337 betegből 297 fő (88%) fejezte be a vizsgálatot, a lemorzsolódás mértékében nem volt jelentős különbség a halolajat fogyasztó és a placebocsoport között.

A megfigyelési idő alatt pitvarfibrilláció a halolajjal kezelt csoportban 64,1%-ban, a placebocsoportban pedig 63,2%-ban fordult elő. A halolaj-terápia a laboratóriumi leleteket sem befolyásolta – a munkacsoport a klinikai hatástalanságot ezzel is magyarázta.

Kanadában a pitvarfibrilláció mintegy 350 000 beteget érint, és a népesség öregedése miatt ez a szám folyamatosan nő. Nálunk a lakosság 1-2%-át sújtja ez a ritmuszavar: mintegy 200 000 ilyen beteg szerepel a nyilvántartásban. A gond azonban az életkor növekedése, mivel a pitvarfibrilláció gyakorisága 80 év felett már elérheti a 8%-ot.

 

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Mókás... az elmúlt évtizedekben csaknem tucatnyi publikált vizsgálat "bizonyította", hogy a rendszeres halolaj(ómega-3-FA: EPA+DHA)-fogyasztás megelőzi a
pitvarfibrilláció jelentkezését. Cca. ugyanennyi vizsgálat "bizonyította" a profilaktikus hatás hiányát. Megértem az EMA RCT-kkel kapcsolatos aggodalmait: a tudományos
cikkek 15-20%-a (új, önbevalláson alapuló felmérések szerint) manipulált, félrevezető (scientific misconduct, módszertani vagy interpretációs nézőpontból hamis
(compromised credibility, data cooking),sokan közölnek teljesen fiktív/"cerebralisan" fabrikált adatokat. A "halolaj-story" antiarrhythmiás hatásával kapcsolatos
ellentmondásos adatok is nagyon rossz érzést keltenek. Terveztem összefoglalni a témakört, de amikor láttam a diszkordáns, egymásnak ellentmondó közléseket, letettem
eme szándékról. Egyre nehezebb a jelenlegi biomedicinális irodalomból kiválasztani, "kihalászni" a valós adatokon nyugvó, klinikailag istenigazából releváns cikkeket.
Nagy baj ez... Fazekas Tamás dr. prof., SZTE/Szeged E-mail: [email protected]

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.