hirdetés

A hepatitisz C kezelésére adott választ megjósló vérteszt

Az oxidált kis denzitású lipoprotein (oxLDL) szérumszintje előrejelezheti a fenntartott virológiai választ azokban a krónikus hepatitisz C vírus (HCV) fertőzésben szenvedőkben, akiket interferon (IFN) alapú terápiában részesítenek.

hirdetés

Bár az LDL és a fenntartott virológiai válasz (SVR, sustained virologic response) közötti kapcsolatot már korábban kimutatták, a mostani új adatok felfedik e kapcsolat mechanizmusát: az oxLDL gátolja a fertőzés sejtről sejtre való terjedését, s így növeli az SVR valószínűségét.

„Klinikai szempontból azonosítottuk az SVR egy új előrejelzőjét a krónikus hepatitisz C interferon alapú kezelése után. Bár az interferonmentes terápiákkal nagyobb SVR ráták érhetők el, és kevesebb a mellékhatásuk is van, sokkal drágábbak, mint az interferon alapú kezelések. Ezért továbbra is alkalmazni fogják a peg-IFN-t, különösen akkor, ha a költség fontos szempont, és adásuk nem kontraindikált” – írta dr. Philipp Solbach (Medizinische Hochschule Hannover, Németország) és kollégái.

A kutatók a HCV-vel és a szérum oxLDL-lel kapcsolatos vizsgálatukat a Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology májusi számában tették közzé. Az Individually Adapted Therapy Duration for the Treatment of Chronic Hepatitis C Genotype 1 Infection (INDIV-2) vizsgálat betegei közül 379-et vontak be kutatásukba.

Eredményeik szerint a krónikus HCV 1. genotípusa fertőzésében szenvedő betegekben a vizsgálat kezdetén mért oxLDL szint független előrejelzője a pegilált interferon plusz ribavirin (peg-IFN/RBV) kombinált kezelésre adott válasznak. Azokban a betegekben, akikben bekövetkezett az SVR, 7,1 mU/L volt a szérum oxLDL mediánja, míg azokban, akikben elmaradt az SVR, csupán 5,9 mU/l (p <0,0001).

A kutatók magyarázatot kerestek erre az összefüggésre. Korábbi vizsgálatok arra utaltak, hogy az oxLDL szint a HCV-vel fertőzött betegekben a gyulladás mértékét tükrözi. A kutatók viszont azt feltételezték, hogy az oxLDL növelheti a szaporodó HCV-k érzékenységét az interferonra.

Egyik hipotézis sem bizonyult igaznak. A valós magyarázat az, hogy az endogén oxLDL gátolja a HCV sejtekbe jutását, s így a HCV sejtről sejtre való terjedését.

Mivel az újabb típusú kezelések sokkalta drágábbak, mint az IFN alapúak, a szerzők szerint az IFN terápiákat továbbra is alkalmazni fogják, s ezért szükség van egy olyan eljárásra, amellyel azonosíthatók azok a személyek, akik valószínűleg reagálni fognak az IFN kezelésre.

A kutatással foglalkozó szerkesztőségi kommentárban azonban dr. Markus von Schaeven és dr. Alexander Ploss, PhD (Princeton Egyetem, New Jersey, USA) kifejtették, hogy az oxLDL-t aligha fogják széles körben biomarkerként használni a klinikai gyakorlatban; a kutatás jelentőségét ők abban látják, hogy hozzájárult a HCV patofiziológiájának megértéséhez.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.