hirdetés

A krónikus hepatitis C-s betegek nagy része nem kap megfelelő ellátást

Nagy különbség van a kezelés elvi céljai és a valódi kezelés között krónikus hepatitis C-ben. A diagnózis területén is nagy az elmaradás, a betegek nagy része nem is tud betegségéről, pedig a korai diagnózis életmentő lehet.

hirdetés

PLOS One Az Egyesült Államokban mára már igen sok ember él együtt hosszú évekig a HIV fertőzéssel, ellátásuk lépcsőzetes: a diagnózistól az ellátásba való bekapcsolódáson, az antiretrovirális kezeléseken keresztül a virális szuppresszióig terjed, melyek következtében jelentősen javul a közösség egészségügyi állapota.

A HIV fertőzöttekhez hasonlóan a krónikus hepatitis C fertőzésnél is minden szükséges lépést be kell tartani a betegek gyógyulása és nem utolsó sorban az optimális közegészségügyi cél elérése érdekében. A többlépcsős folyamatban (1) először is diagnosztizálni kell a betegséget, (2) a beteget pedig fel kell világosítani a problémáról (3) járóbeteg rendelésre kell irányítani (4) RNS – vizsgálattal kell igazolni a fertőzöttséget (5) májbiopsziával fel kell mérni a májfibrózis stádiumát, majd a (6) májfibrózis stádiuma szerinti prognózisnak megfelelően be kell állítani a HCV elleni kezelést. Végül (7) a guidelinoknak megfelelően a virológiai válasz fenntartása (sustained virologic response = SVR) következik ellenőrzésekkel, vakcinációkkal, szükség szerinti ápolással.

Dr. Baligh R. Yehira (University of Pennsylvania, Philadelphia) vezetésével egy munkacsoport az utóbbi évtizedből származó 9 581 közleményt nézett át, melyekből mindössze 10-et talált alkalmasnak a végső tanulságok felmérésére. Megállapították, hogy az Amerikai Egyesült Államokban mintegy 3,5 millió ismert hepatitis C fertőzött van, ennek ellenére mindössze az 50%-ukkal közölték a diagnózist és adták meg a szükséges felvilágosítást,

  • Csak 43%-uknak biztosítottak szakszerű járóbeteg-ellátást
  • Mindössze 27%-uknál igazolták a HCV fennállását RNS-el is,
  • Csak 17%-uknál történt máj-biopszia,
  • Csak 16%-uknál írtak fel speciális HCV kezelést, és
  • Mindössze 9%-uknál értek el SVR-t.

Tehát nagyon nagy hiányosságok vannak a diagnosztikus és terápiás útmutatók előírásai és a gyakorlat között, pedig nem lenne nehéz lényeges haladást elérni elsősorban a diagnózis és felvilágosítás, az RNS és a májvizsgálat, sőt a kezelések terén sem. A kutatók külön feldolgozták a Virginia Hepatitis C Clinical Case Registry 1997 és 2006 közötti anyagát, és ott is azt találták, hogy az elvárhatónál jóval kevésbé kerül sor a fent részletezett 5.-6.-7. lépésekre.    

 Dr. Benjamin Linas (Boston University School of Medicine) és munkatársai egy szintén 2014-es közleményükben egy közkórházi felmérést végeztek, és hasonló lehangoló eredményre jutottak: a guideline-okhoz képest jelentősen szuboptimális a HCV-s betegek ellátása még Bostonban is (Assoumou). [Érdemes felfigyelni arra az adatra, hogy a HCV-s betegek 13%-ánál egyidejűleg HIV fertőzöttség is fennállt]. Dr. Linas és munkatársai egy másik, 2014. májusi közleményükben matematikailag is modellezték a HCV elleni beavatkozások hatásosságát, és arra jutottak, hogy a jelenlegi egészségügyi környezetben a tökéletesen megfelelő kezelés biztosítása sem hozna mérhető közegészségügyi javulást – hiszen pl. csak kevés beteg tud saját fertőzöttségéről, még kevesebben jelennek meg kezelésre, vagy nem folytatják azt. A legtöbb friss fertőzött a drogos fiatalok közül kerül ki. Kétségtelenül az igazán hatásos kezelés alkalmazása a legfontosabb: a közvetlenül ható antivirális szerekkel a kezelés időtartama megrövidül, és kevesebb a toxicitás is. A sokszor rejtve maradó betegségek felismerését rendkívüli módon segítené, ha mindenkinél legalább egyszer történne HCV szűrés, akár háziorvosi szinten is – különösen a társadalom perifériájára szorult, az egészségügytől egyre távolabb kerülő veszélyeztetett személyek esetén

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. PLOS One

3. Journal of Health Care for the Poor and Underserved

4. PLOS One  

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.