hirdetés

A kolhicin előnyei

A napi kis dózisú kolhicin szignifikánsan csökkenti az ischaemiás kardiovaszkuláris eseményeket 2-es típusú cukorbetegségben és miokardialis infarktusban szenvedő betegeknél.

hirdetés

Miokardialis infarktus (MI) után mind a 2-es típusú cukorbetegségben (T2D) szenvedő, mind a nem cukorbeteg személyekben növekszik az kardiovaszkuláris esemény kockázata.

A Diabetes Care 2024. január 5-i online számában közzétett Cochicine Cardiovascular Outcomes Trial (COLCOT) nevű randomizált, kettős vak vizsgálatban azt találták, hogy ha a betegek az MI után 30 napon belül kezdtek el napi 0,5 mg kolhicint szedni, akkor az ischaemiás kardiovaszkuláris események kockázata náluk alacsonyabb volt, mint a placebo csoportban.

A kutatók a COLCOT-ban 959 felnőtt T2D-s beteg (átlagéletkor 62,4 év; 22,2% nő) előzetesen meghatározott alcsoport-elemzését végezték el (462 beteg a kolchicin- és 497 beteg a placebocsoportban). Az elsődleges hatékonysági végpont a kardiovaszkuláris halál, újraélesztett szívmegállás, MI, stroke vagy sürgős, koszorúér-revaszkularizációt igénylő angina pectoris miatti kórházi kezelés összetett értéke volt 23 hónapos mediánon belül. A betegek számos gyógyszert szedtek, köztük aszpirint és más trombocitaaggregáció-gátlót, valamint sztatint (98%-99%) és metformint (75%-76%).

Az elsődleges végpont kockázata 35%-kal csökkent a kolhicint kapó T2D-s betegeknél, a placebót kapó betegekéhez képest (kockázati arány 0,65; P = 0,03). Az elsődleges végpont eseményeinek 100 beteghónapra jutó aránya szignifikánsan alacsonyabb volt a kolchicin csoportban, mint a placebocsoportban (arányszám, 0,53; P = 0,01). A nemkívánatos események gyakorisága hasonló volt a kezelt és a placebocsoportban (14,6%, illetve 12,8%; P = .41), a leggyakoribban gasztrointesztinális mellékhatások jelentkeztek.

A COLCOT-ban a T2D-s betegeknél 1,86-szor nagyobb volt az elsődleges végpontot jelentő kardiovaszkuláris esemény kockázata, de a kolhicint kapó T2D-s és nem T2D-s betegek között nem volt szignifikáns különbség az elsődleges végpontot illetően.

A vizsgálók szerint a T2D-ben illetve a friss MI-ben szenvedő betegek számára jelent legnagyobb előnyt a kolchicinnel végzett gyulladáscsökkentő terápia.

A vizsgálat korlátai közé tartozik, hogy a bevonáskor betegeket a nem csoportosították a cukorbetegség megléte vagy hiánya szerint. A vizsgálat nem értékelte továbbá a glikált hemoglobin és az alacsony sűrűségű lipoprotein-koleszterin szerepét, valamint a különböző glükózcsökkentő gyógyszerek vagy az esetleges hipoglikémiás epizódok hatását.

A COLCOT-vizsgálatot a québeci kormány, a kanadai Egészségügyi Kutatóintézetek és különbözó alapítványok finanszírozták.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.