hirdetés

Colchicin szekunder kardiovaszkuláris prevencióban?

A gyulladásnak jelentős szerepe van az akut koronária szindrómához vezető arterioszklerózis elindításában, progressziójában és komplikációiban. Ennek ismeretében régóta próbálnak gyulladáscsökkentőket CV prevencióra alkalmazni. A CANTOS vizsgálatban a gyulladáscsökkentő canakinumab 15%-kal csökkentette a relatív CV kockázatot, de a gyógyszer nagyon drága volt, ráadásul injekcióban kellett adni. A CIRT vizsgálatban methotrexatot próbáltak adni, de eredménytelenül. Az American Heart Association (AHA) kongresszusán ismertetett és egyidejűleg a NEJM-ben is megjelentetett COLCOT vizsgálatban a köszvényben és pericarditisben évtizedek óta használt gyulladáscsökkentő szer, a colchicin infartus utáni CV prevenciós alkalmazásával próbálkoztak.

hirdetés

Mivel a friss infarktus esetén intenzív gyulladás feltételezhető, a COLCOT vizsgálatba átlagosan 13 nappal az MI után vették be a betegeket: 2366 beteg alacsony dózisban (0,5 mg/nap) colchicint kapott, további 2379 beteg pedig placebót szedett. Az átlagosan 60 éves betegek 20%-a volt nő, és kb. 50%-uk szenvedett magas vérnyomásban. A betegeket átlagosan 22,6 hónapig követték. A standard ellátás 93%-ban angioplasztika volt. A betegek 99%-a aszpirint kapott, 98%-a második thrombocyta-gátló kezelést, 99%-a sztatint is szedett. A vizsgálat elsődleges végpontját a következő 5 tényező kombinációja jelentette: CV halál, szívmegállás utáni resuscitálás, akut MI, stroke, vagy sürgősségi revaszkularizációt igénylő angina. Az első CV események 23%-kal, az első és rákövetkező CV események 34%-kal csökkentek a placebóhoz képest. A colchicin csoportban az elsődleges végpontot alkotó tényezők 5,5%-ban, a placebo csoportban 7,1%-ban következtek be, ami 23%-os csökkenést jelent (HR: 0,77, 95%CI 0,61-0,96). Ez a különbség statisztikailag szignifikáns volt (P=0,02). Az összesített első- és visszatérő kardiális ischaemiás esemény a colchicin csoportban relatíve 34%-kal csökkent a placebo csoporthoz képest, ami különösen izgalmas eredmény (HR: 0,66). Az 5 elsődleges végponti tényezőt a továbbiakban külön-külön is értékelték: CV halál HR: 0,84 (0,46-0,52), szívmegállás utáni újraélesztés HR: 0,83 (0,25-2,73), miokardiális infartus HR: 0,91 (0,68-1,21), stroke HR: 0,26 (0,10-0,70) és sürgős revaszkularizációt igénylő angina HR: 0,50 0,31-0,81). A colchicin csoportban 9,7%-ban, a placebo csoportban 8,9%-ban alakult ki hasmenés (P=0,35), míg pneumonia 0,9%-ban, illetve 0,4%-ban fordult elő (P=0,03).

Dr. L. Kristen Newby (Duke University Medical Center, Durham, North Carolina) a tanulmányhoz írt szerkesztőségi közleményében kifejtette, hogy az elsődleges, összesített végpont szerint a colchicin csoportban valóban kevesebb esemény történt, de az eredmény leginkább az angina és a stroke csökkent kockázatának köszönhető. A kardiovaszkuláris okokból, vagy szívinfarktusból származó halálozásra gyakorolt szignifikáns hatás viszont nem látható. Bár a stroke-ra és a sürgős hospitalizációra szoruló anginára gyakorolt hatás miatt jött létre a kedvező összetett eredmény, de ez egyelőre még nem jelenti azt, hogy a colchicin alkalmazandó az iszkémiás stroke prevenciójára. Dr. Aruna D. Pradham (Brigham and Women’s Hospital and Harvard Medical School in Boston, Massachusetts) hozzászólásában kiemelte, hogy az összetett elsődleges végpont 23%-os csökkenése valóban jó hír, de ami a stroke-ot illeti, az események száma kevés, és így elég gyönge a bizonyíték. Dr. Donald Lloyd-Jones az AHA tudományos programjainak vezetője szerint vigyázni kell avval a kijelentéssel, hogy a colchicin jó a stroke megelőzésére, mert az esetszám kevés.

A colchicin használatának nem lehet akadálya az ár, mert egy napi adag kb. 27 centet tesz ki Amerikában. Dr. Lloyd-Jones elmélkedett arról, hogy talán egyszer a szívinfarktus utáni „standard öt gyógyszeres koktél” (az aszpirin, a kettős antithrombocyta terápia, egy sztatin, egy angiotenzin-konvertáló enzim gátló és egy béta blokkoló) mellé bekerülhet a colchicin is. Minden olyan szert, ami bármely potenciális hatással rendelkezik, használni kell szekunder prevencióban. A COLCOT egy nagy, egyszerű, jól végrehajtott vizsgálat volt, és az eredmények igazolták, hogy a gyulladás kezelése csökkenti a kardiovaszkuláris kockázatot.

Dr. Tardiff (Montreal Heart Institute in Montreal, Quebec, Kanada) és munkacsoportja a továbbiakban 10.000 diabeteses, de kardiálisan nem érintett beteg bevonását tervezik egy kiterjesztett, COLCOT-T2D vizsgálatba.

Források:

1. McNamara D. COLCOT: colchicine shows promise to reduce events after MI. Medscape Medical News > Conference News > AHA 2019. November 16, 2019.

2. Tardiff J-C, Kouz S, Waters DD, ez al. Efficacy and safety of low-dose colchicine after myocardial infarction. N Engl J Med Nov 16, 2019. DOI: 10.1056/NEJMoa1912388

3. Newby LK. Inflammation as a treatment target after acute myocardial infarction. N Engl J Med, Nov 16, 2019. DOI: 10.1056/NEJMe1914378

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.