hirdetés

A colchicine kedvező „mellékhatása”

Régóta tudjuk, hogy a colchicin csökkenti a köszvényes rohamokat, de egy újabb közlemény az Annals of the Rheumatic Disease című lapban ismét arra utal, hogy a colchicine-t szedő köszvényes betegekben csökken a kardiovaszkuláris események kockázata.

hirdetés

Dr. Daniel H. Solomon (Harvard Medical School, Boston, Massachusetts) és munkatársai a Medicare 2006 és 2011 közötti elektronikus adatbázisára támaszkodva igazolták azt a feltevést, hogy a köszvény miatt colchicine-t szedő betegeknél csökken a kardiovaszkuláris kockázat, holott ezeknél a betegeknél a reumatoid betegség miatt fokozottabb az ateroszklerózis veszélye.

A Harvard kutatói 501 új, köszvény miatt colchicine-t szedő beteget további 501 colchicine-t nem szedő köszvényes beteget vettek be a vizsgálatba, és átlagosan 16,5 hónapig követték őket. A tanulmány elsődleges célja a szívinfarktusok, a stroke-ok és a TIA-k gyakoriságának összegzett számának összehasonlítása volt a két csoport között. Másodlagos célként a primér kardiovaszkuláris események plusz a revaszkularizációs beavatkozások számát figyelték az összes halálozás mellett. A colchicine-t szedők körében 28, a nem szedők körében viszont 82 primer kardiovaszkuláris történést jegyeztek fel, ami azt jelenti, hogy a gyakoriság az előbbi csoportban 35,6 eset/1000 fő/év, az utóbbi csoportban 81,8 eset/1000 fő/év volt. Életkor, nem, BMI, NSAID-szedés, COX2-gátló szedés, szteroid alkalmazás, allopurinol-szedés és vesebetegség szerinti statisztikai igazítás után a kutatók kimutatták, hogy a primer kardiovaszkuláris (összegzett) események 49%-kal csökkentek a colchicine-nel kezeltek csoportjában (HR: 0,51, 95%CI 0,30-0,88, p=0,016), ráadásul az összegzett mortalitás 73%-kal csökkent (HR: 0,55, 95%CI 0,35-0,85, p=0,007).

Maguk a kutatók is meglepődtek, hogy a colchicine milyen rövid idő alatt fejtette ki ezt a protektív hatást, és miközben hangsúlyozzák, hogy a kardiovaszkuláris kockázat csökkentésére minden bizonyítékokon alapuló beavatkozást igénybe kell venni, arra is figyelmeztetnek, hogy fel kell mérni, hogy a betegek elviselnek-e napi 0,6 mg colchicine-t, amit ráadásul krónikus vesebetegségekben igen nagy óvatossággal szabad csak alkalmazni.

Szekunder prevencióban az amerikai Dr. Crittenden volt az első, aki 1288 köszvényes betegen megfigyelte, hogy a colchicine-t szedőknél a szívinfarktusok prevalenciája 1,2%, a colchicint nem szedőknél pedig 2,6% volt. Dr. Solomonék ezt követő retrospektív vizsgálatukban igazolták a kisdózisú colchicine kardiovaszkuláris védőhatását. Stabil koronária betegségben sztatinhoz és trombocita-gátlóhoz napi 0,5 mg colchicine-t adva csökken az akut koszorúsér történések száma . A hatás a feltételezések szerint azon alapul, hogy a colchicine csökkenti a vérben lévő gyulladásos mediátorok szintjeit, és megakadályozza, hogy a koleszterinkristályok és a neutrofilok az ateroszklerózis progresszióját és instabilitást idézzenek elő.

Meg kell azonban jegyezni, hogy a colchicine-t szedők 40%-a szedett valamilyen NSAID-t, szemben a colchicine-t nem szedők 9%-ával. Megfigyelték azt is, hogy az alacsony dózisú colchicine-t minden probléma nélkül szedhették vesebajban is a betegek.

Dr. Nidorf kijelentette, hogy a retrospektív vizsgálatok alapján igazolt koronária-betegségben a köszvényellenes, alacsony dózisú colchicine biztonságos és javasolható, de a gyógyszerfelírás elsődleges célja a köszvény és nem a kardiovaszkuláris védelem. Kérdés marad továbbra is, hogy a colchicine a sztatinok és az aszpirin mellett hoz-e további előnyöket. 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.