hirdetés

A krónikus traumatikus encephalopathia előrejelzése

Úgy tűnik, hogy az új kutatási kritériumok segítségével pontosan azonosíthatók azok a sportolók, akiknél krónikus traumatikus encephalopathia alakul ki.

hirdetés

A 2021-ben a National Institutes of Neurological Disorders and Stroke (NINDS) kritériumokat dolgozott ki a traumatikus encephalopathia szindrómával (TES) élők diagnosztizálására. A Neurology szaklapban június 28-án online megjelent új tanulmány a kritériumok első longitudinális értékelése, amely fontos lépés annak megállapítása felé, hogy a kutatási célokra kifejlesztett kritérium alkalmasak lehetnek-e a klinikumban a TES korai diagnosztizálására és a krónikus traumatikus encephalopathiába (CTE) való átmenet lehetséges megelőzésére.

A kutatók megállapították, hogy a TES kritériumainak megfelelő sportolók körében a reakcióidő jelentősen lassabb volt, és a betegek alacsonyabb kognitív teszteredményeket értek el, mint azok, akik nem feleltek meg a NINDS kritériumainak. Az agytérfogat csökkenése nagyobb, és gyorsabb ütemű volt a TES-ben szenvedők körében.

 

"Klinikai szempontból azt látjuk, hogy kognitív változások, viselkedésbeli változások, általános funkcionális változások következnek be, de azt is látjuk, hogy a képalkotó változások nagy része valószínűleg megelőzi a klinikai változásokat " - mondta a vizsgálatot vezető Brooke Conway Kleven (University of Nevada, Las Vegas), és "a TES kritériumainak megfelelők csoportjában az idő múlásával gyorsabb romlás következik be bizonyos agyi régiókban".

CTE Link

A NINDS kritériumai a TES diagnózisára szolgáló kritériumai közé tartozik a fej ismétlődő ütéseinek való kitettség kontakt sportok, katonai szolgálat vagy egyéb okok miatt; a kognitív károsodás és/vagy neurológiai viselkedési zavarok alapvető klinikai jellemzői; a progresszív lefolyás; és olyan klinikai jellemzők, amelyek nem tulajdoníthatók más neurológiai, pszichiátriai vagy orvosi állapotnak. A kritériumokat olyan sportolók hozzátartozóinak retrospektív jelentései alapján dolgozták ki, akiknek az állapotát post mortem diagnosztizálták.

A vizsgálathoz a kutatók a professzionális sportolók agyi egészségét vizsgáló folyamatban lévő longitudinális tanulmányban részt vevő 130 aktív és visszavonult sportolóról gyűjtöttek neurológiai és kognitív információkat. A résztvevők a vizsgálat kezdetén agyi szkennelésen és kognitív teszteken estek át, amely vizsgálatokat ezt követően 6 éven át megismételték.

Lassabb reakcióidő, alacsonyabb kognitív funkciók

A NINDS kritériumai alapján egy négy klinikusból álló testület 52 sportolónál, vagyis a teljes kohorsz 40%-ánál diagnosztizálta a TES-t. A betegségben szenvedők nagyobb valószínűséggel voltak idősebbek (átlagéletkor 45,9 év, szemben a 41,3 évvel; P=0,0046), nyugdíjasok (81,6%, szemben a 38,0%-kal; P<0,0001), és szignifikánsan alacsonyabb iskolai végzettségűek (P=0,0066), és nagyobb valószínűséggel voltak bokszolók. A teszteredményeket befolyásoló tényezőkkel történt korrekció után a TES-pozitív csoportban gyakoribbnak mutatkozott a lassabb reakcióidő és az összes kognitív teszten elért alacsonyabb pontszám. Az MRI-eredmények elemzése jelentős különbségeket mutatott a csoportok között az agytérfogat tekintetében. A TES-pozitív betegek körében a talamusz, a putamen, a hippokampusz, a fehérállomány, a szürkeállomány és a corpus callosum térfogata szignifikánsan kisebb volt, az oldalsó és az alsó oldalkamráé pedig szignifikánsan nagyobb. Ezenkívül a TES-el diagnosztizáltaknál az agytérfogat éves csökkenési üteme gyorsabb volt az oldalsó és az alsó oldalkamrákban és a hippokampuszban. Az ebben a régióban bekövetkezett változások szembetűnőek voltak; a TES-es betegek esetében a térfogat 385 mm3 -rel kisebb volt, és évente átlagosan 41 mm3 -nagyobb volt azezen agyi régiók térfogatcsökkenése, mint a szindrómával nem rendelkezőké.

"Elképzelhető, hogy a jövőben ezek a kritériumok (ha az eredményeket további vizsgálatok is igazolják) lehetővé teszki, hogy az agy ezen specifikus területeinek vizsgálata már a klinikai tünetek megjelenése előtt is módosíthatjuk a sportoláshoz való visszatérés javallatát, pusztán a képalkotás alapján " - mondta Conway Kleven.

 

Forrás:

Neurology. Published online June 28, 2023. https://n.neurology.org/content/early/2023/06/28/WNL.0000000000207594

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.