hirdetés

A lítium-kezelés mellékhatásai

A lítium még ma is a bipoláris zavarban szenvedő legtöbb beteg részére a legmegfelelőbb kezelés, mivel hosszú távon a hangulat stabilizálódását biztosítja, de adagolásakor fokozottan monitorozni kell a vese- és a pajzsmirigy működését.

hirdetés

A lítium a bipoláris zavar alapvető gyógyszere az 1940-es évek óta, de új kutatások szerint a vesefunkciók romlásával, valamint hipotireózissal és hiperkalcémiával járhat. A vesefunkciók romlása függ a beteg életkorától és a lítium-adagolás hosszától és mértéke 10 évws lítiumszedést követően már igen jelentős. Egy, az European Psychiatric Association (EPA) 23. Kongresszusán 2015. áprilisban Bécsben elhangzott előadás szerint hipotireózist lehet megfigyelni a lítiummal kezelt bipoláris zavaros nőbetegek egyhatodánál, míg férfiakban ez a gyógyszermellékhatás nem látható. A pajzsmirigy működésének gyengülése nem függ szignifikánsan össze az életkorral, vagy a betegség tartamával.

A Lancet 2015. május 20.-án online megjelent közlemény szerzői a lítium adagoláshoz társuló vese-, pajzsmirigy- és mellékpajzsmirigy működési zavarok gyakoriságának felderítésére vállalkoztak.

A kutatók a Clinical Biochemistry Department, Oxford University Hospitals National Health Service Trust adatbáziásból gyűjtötték ki a laboratóriumi adatokat. Az adatbázisban többszázezer oxfordshire-i és környéki ember laboratóriumi adatai szerepelnek az adatgyűjtés kezdete, 1985 óta. A tanulmányhoz kiemelték a 18 évesnél idősebb olyan személyek adatait, akiknél legkevesebb két kreatinin-, thyrotropin-, kalcium-, glikált hemoglobin-, vagy lítium mérés történt 1985. október 1. és 2014. március 31. között. A legfontosabb adat a lítium érték volt: 4678 esetben mérték a szérum lítium szintjét, mégpedig ezen betegek 60%-ában (2795 esetben) legalább kétszer. A maradék 689 228 beteg adatait nemek és életkor szerint társítva kapták a nem exponált egyének kontroll-csoportját. Az adatok feldolgozása során láthatóvá vált, hogy a vesefunkciók károsodása (< 60 ml/min számított glomerulus filtráció 1,73 m²-re) szorosan összefüggött a szérum lítiumkoncentrációjával, a hipotireózissal, a megnövekedett szérum összkalcium koncentrációval – de nem függött összes a hipertireózissal vagy az igazított kalcium koncentráció megnövekedésével sem. Eredményeiket táblázatosan is közölték:

 

Működés

Kockázati arány (HR)

95% CI

p-érték

3 stádiumú krónikus vesebetegség

1,93

1,76-2,12

<0,0001

Hipotireózis

2,31

2,05-2,60

<0,0001

Magasabb Se total kalcium

1,43

1,20-1,69

<0,0001

Hipertireózis

1,22

0,96-1,55

0,1

Magasabb Se igazított Kalcium

1,08

0,88-1,34

0,46

 

A fiatal nőknél nagyobb az eltérések keletkezésének kockázata, ami azt jelenti, hogy náluk lítium adagolás esetén fokozottabban kell gondolni veseproblémákra és hipotireózisra. A mellékhatás már a kezelés kezdetén, rapidan megjelenik. Magasabb lítium-koncentrációk mellett a mellékhatások kockázata növekszik.

Szerzők lítium-adagolás során rendszeresen vesefunkció monitorozást ajánlanak. A súlyos vesekárosodás igen ritka, amit a hangulati zavarok jelentős enyhülése bőven kiegyenlít. Bár a renális kockázat nem nagy, de általánosságban mégis a lítium lehető legalacsonyabb dózisát kell alkalmazni. Szerzők ugyanakkor javasolják a kezelés kezdetekor a pajzsmirigyműködés és a szérum kalcium vizsgálatát, majd évenkénti rendszeres ellenőrzését.

A tanulmány erőssége az igen sok beteg és a 20 évnél további megfigyelés, korlátai: a betegek heterogenitása, a betegekről szóló kevés klinikai adat, a litium adagok ismeretének hiánya, valamint az, hogy azt sem ismerjük, hogy a lítium indikációja unipoláris, vagy bipoláris természetű betegség volt-e.

A dolgozathoz fűzött szerkesztőségi közleményében Dr. Gin S. Malhi (University of Sidney, Australia) kijelenti, hogy „a lítium kétségtelenül a bipoláris zavarban szenvedő legtöbb beteg részére a legmegfelelőbb kezelés, mivel hosszú távon a hangulat stabilizálódását biztosítja, valamint csökkenti az öngyilkosságok kockázatát és valószínűleg neuroprotektív hatású”. Egyetért a vesefunkciók és a pajzsmirigyműködés rendszeres ellenőrzésével. Érzékeny egyensúlyt kell kialakítani: a mellékhatások csökkentése érdekében a lítium koncentrációt a lehető legalacsonyabb szinten kell tartani (pl. 0,6 mmol/l), viszont elég magasan kell tartani ahhoz, hogy a bipoláris zavarra a legnagyobb hatást fejtse ki.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Medscape Medical News > Psychiatry

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.