hirdetés

A magas kockázatú, korai stádiumú petefészekrák tünetei

Egy friss tanulmány szerint a magas kockázatú, korai stádiumú, epithelialis petefészekrák mellé a betegek többségénél már igen korán hasi vagy kismedencei fájdalom, megnövekedett derék körtérfogat vagy teltségérzet társul.

hirdetés

Mivel a petefészekrákot általában előrehaladott stádiumban diagnosztizálják, az eddigi vizsgálatok túlnyomó többsége a betegek tüneteire összpontosított. Dr. John K. Chan (Palo Alto Medical Foundation/California Pacific/Sutter Research Institute) és munkatársai éppen ezért a korai stádiumú petefészekrák megjelenését és jellemző tüneteit próbálták értékelni, és kapcsolatot próbáltak keresni a tünetek és a és a korai stádiumú betegség klinikopatológiai jellemzői és prognózisa között.

Az Obstetrics & Gynecology folyóiratban 2022. január 6-án megjelent vizsgálatukban 419 olyan beteget követtek vissza retrospektív módon, akik a kemoterápiás dózisok hatását elemző klinikai vizsgálatokban vettek részt. A betegek mindegyike magas kockázatú, korai stádiumú epithelialis petefészekrákban szenvedett (IA-IB stádium és 3. fokozat, világos sejtes (clear-cell), IC vagy II stádium).

A betegek 40%-ánál egy tünet jelentkezett, míg 32%-ának több tünete volt. A maradék 28%-nak nem volt tünete, az ő daganatukat a fizikális vizsgálat során észlelték. Más kutatók a petefészekrákos betegek közel 95%-ánál találtak fizikális tüneteket, feltehetően ennek az volt az oka, hogy betegeiknél a daganat már előrehaladottabb stádiumú volt. "Vizsgálatunkban valószínűleg azért volt viszonylag alacsony a tüneteket mutató betegek aránya, mert mind a 419 betegnél korai stádiumú betegségben szenvedett." A leggyakoribb tünetek a hasi vagy kismedencei fájdalom (31%; 95% konfidencia intervallum, 27% -36%), teltségérzés vagy megnövekedett haskörfogat (27%; 95% CI, 22% -31%), kóros hüvelyi vérzés (13%; 95% CI, 10% -17%), vizeletürítési problémák (10%; 95% CI, 8% -14%) és gyomor-bélrendszeri problémák (6%; 95% CI, 4% -8%) voltak.

Nem volt statisztikailag szignifikáns kapcsolat a tünetek száma és az életkor (60 évnél fiatalabb vagy 60 év feletti), a rák stádiuma, vagy szövettani altípusa között. Azonban a nagyobb (>15 cm) tumorméret esetén nagyobb valószínűséggel fordult elő többszörös tünet, mint a kisebb (10 cm vagy kisebb) tumorméret esetén: 46% vs. 21% (P<0,001). A legnagyobb (>15 cm-es) daganattal rendelkező betegek 79%-ának volt legalább egy tünete, míg a legkisebb daganatokkal (10 cm vagy kisebb, P < 0,001) betegek 65%-ka észlelt egy vagy több tünetet.

Magukat az elemzést készítőket is meglepte, hogy nem találtak összefüggést a tünetek száma és a halálozás között, csakúgy, mint az is, hogy nem volt kapcsolat a tünetek és az életkor, stádium vagy a szövettani altípus között. Kiinduláskor úgy gondolták, hogy a fiatalabb betegeknél több tünet jelentkezhet, és hogy a kevesebb tünetet mutató betegeknek többnyire I. stádiumú és alacsony fokú indolens daganatuk van, és jobb a túlélésük, de az eredmények ezt nem igazolták.

A vizsgálat jelentős korlátjaként említik a betegadatok standardizálásának hiányát.

Bár a korai stádiumú petefészekrákos betegeink 80%-a szerencsére meggyógyul, a vizsgálat is tanusítja, hogy mind a betegeknek, mind az orvosoknak az említett tünetek esetén gyanakodniuk kell a petefészekrák meglétére hisz a daganat korai felismerése javítja a gyógyulás esélyét. Tovább kell vizsgálni a korai stádiumú rákos megbetegedések tüneteit és felvilágosító munkát kell folytatni azok tudatosítása érdekében, új szérum biomarkereket kell keresni, és meg kell vizsgálni annak lehetőségét, hogy a tünetek gyakoriságának vagy időtartamának felmérésére bevethetőek-e hordható monitorozó eszközök beépítésére, ezek segítségével talán megkülönböztethetőek lennének a petefészekrákot jelző specifikus jelek.

Dr. Barbara A. Goff (Washingtoni Egyetem, Seattle) kommentárjában megjegyezte, hogy bár a korán diagnosztizált petefészekrákok túlélési aránya magas, a transzvaginális ultrahangvizsgálat és a tumormarker-szűrési stratégiák hatékonyságát elemző prospektív randomizált vizsgálatok szerint e módszerek alkalmazásával nem sikerült csökkenteni a halálozást. Jelenleg olyan szűrővizsgálat, amely az átlagos kockázatú nők számára ajánlott lenne.

De nem csak az a probléma, hogy sok szakember látszólag nincs tisztában a petefészekrákhoz kapcsolódó tünetekkel, hanem az is, hogy ezek nem mindig jelentkeznek, nem mindig egyértelműek, és egyáltalán nem specifikusak, hisz számos egyéb problémát is jelezhetnek, ezért továbbra is gyakoriak a téves diagnózisok.

A tanulmányt a National Institutes of Health finanszírozta. A tanulmány szerzői számos gyógyszercéggel vannak kapcsolatban.

Forrás: https://journals.lww.com/greenjournal/Abstract/9900/Symptoms_of_Women_With_High_Risk_Early_Stage.358.aspx

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.