hirdetés

A magnézium és az egészség

A magnézium szervezetünkben 300-nál is több enzimreakció résztvevője. Szerepe van a neuromuszkuláris működésben, az izomellazulásban. A magnéziumhiány hozzájárul az inzulinrezisztencia, az oszteoporózis és a koszorúér-betegség kifejlődéséhez.

hirdetés

Az ásványi eredetű anyagok szervezetünknek csupán 4-5%-át jelentik, de mind többet tudunk arról, milyen fontos szerepet játszanak egészségünkben. A testtömeg 0,005%-ánál nagyobb részt képező elemek a makroelemek, az annál kisebb mennyiségben lévők a mikroelemek. A mind több figyelmet keltő magnézium a makroelemek közé tartozik.

Az ásványi elemek között szervezetünkben a negyedik helyen áll a magnézium, az intracelluláris ásványi elemek között viszont a második. Egy átlagos emberi test mintegy 25 gramm magnéziumot tartalmaz, melynek 50–60%-a a csontokban, a többi a lágyrészekben található.

A testben lévő összes magnéziumnak 1%-nál is kisebb hányada van a vérben, de a magnézium vérszintjét a szabályozás szigorúan meghatározott szinten tartja. A szérum normális magnéziumkoncentrációja 0,75–0,95 mmol/l. A magnézium homeosztázisát döntően a vese szabályozza, a vizelettel naponta átlagosan 120 mg-nyi mennyiség ürül ebből a makroelemből.

A javasolt napi magnéziumbevitel az életkortól és a nemtől is függ. Gyermekkorban 1 és 8 éves kor között 80–130 mg az ajánlott napi bevitel, 9–13 éves korban pedig 240 mg. A további korcsoportokban már különbséget kell tenni a fiúk és a lányok között. Az erősebb nemhez tartozóknak 14 éves kortól kezdve napi 400–420 mg magnézium elfogyasztása ajánlott, a lányok és nők számára pedig 320–360 mg az ajánlott napi adag.

A szervezet magnéziumszintjét nem könnyű megmérni, mivel a makroelem legnagyobb része a sejteken belül található. Ez azt jelenti, hogy a szokásos módszer, a vérszint meghatározása keveset árul el a szervezet magnéziummal való ellátottságáról. Tudományos vizsgálatokban a toleranciapróbát használják, amikor magnéziumterhelést – parenterális beadást – követően a vizeletben mérik a magnézium ürítést.

Tünetet is okozó magnéziumhiány kialakulása egészséges emberen ritka, mert ha a bevitel kevés, a vese fékezi a magnéziumürítést. Bizonyos kóros állapotokban, ha krónikusan kevés a magnéziumbevitel, vagy ha fokozott a makroelem vesztése, például krónikus alkoholizmus esetén, kialakulhat magnéziumhiányos állapot.

Pedig a magnézium az utóbbi évek vizsgálatai szerint enyhén csökkenti a vérnyomást: egy metaanalízis adatai azt mutatják, hogy a diasztolés tenzió mérséklődik magnézium hatására. Az Egyesült Államokban a Nurses Health Study eredményei azt igazolták, hogy a 26 évet meghaladó megfigyelési idő során a bőséges magnéziumbevitellel élő csoportban a hirtelen szívhalál előfordulása igen szignifikánsan csökkent.

A magas magnéziumszint általában kedvező hatásúnak tűnik a szív-ér rendszeri betegségek szempontjából: egy metaanalízis adatai szerint a szélütés gyakorisága is csökken. Sok magnézium hatására a cukorbetegség is szignifikánsan ritkább. Ezt a 2-es típusú diabéteszre vonatkozó felismerést is döntően metaanalitikus értékeléssel igazolták.

A magnézium fontos szerepet játszik a csontosodásban. Meggyőző tanulmányok azt jelzik, hogy a változás kora után a nők oszteoporózisában a magnézium igen kedvező hatású. Az is szerepel a magnézium klinikai hatásai között, hogy bizonyos esetekben a migrén típusú fejfájást csökkenti. Minderről részletesen olvashatunk az Egészségügyi Világszervezet információs oldalán.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Lajos tömör összefoglalója jó, a NIH összegzése pedig kitűnő. Mégis az az érzésem, túl van "hypolva" az Mg-adagolás. Már huszonévesek is tartósan szedik... A TV
valamennyi csatornáján esténként 7-10 Mg-készítmény-hirdetés - már "a csapból is magnézium" folyik. Sokat írtam a kationról, de nem vagyok biztos, jó-e ez az enormis
és folytonos gyógyszergyári kampány, az Mg kontrollálhatatlan, széles körű szedése (hatóanyagtartalom !?!). Olvastam a friss RCT-ket (tavaly írtam is a
Gyógyszerésztovábbképző Szemlében egy review-t) mégsem vagyok meggyőz(őd) a fiatalkori "profilaktikus" Mg-szupplementáció hasznáról...Több hosszútávú vizsgálat
kéne...Nem tudom... - ? Fazekas Tamás dr., c. egy. tanár, SZTE, Szeged

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.