hirdetés

A marihuána füstje is rontja az ereket

A marihuána füstjének passzív beszívása éppúgy károsítja a kísérleti állatok vérereit, mint a cigarettafüsté. Az endotélfunkció akkor is romlik, ha nincs is a füstben tetrahidro-kannabinol (THC).

hirdetés

Az American Heart Association (AHA) nemrég befejeződött kongresszusának mintegy 17 000 résztvevője nagy figyelemmel követte a University of California kutatóinak előadását, melyben a marihuánás cigaretta igen veszélyes érkárosító tulajdonságát ismertették.

Matthew Springer és munkacsoportja megvizsgálta: olyan helyiségben, ahol valaki marihuánás cigarettát füstöl. a füst passzív beszívása a többi jelenlévő szervezetében is kifejt-e a passzív dohányzáséhoz hasonló káros hatást. A munkacsoport tagjai azt is vizsgálták, hogy az érszűkítő hatás mennyi ideig érvényesül.

A kaliforniai kutatók patkányon dolgoztak. A zárt térben a kísérleti állatok átalakított cigarettagépből kapták a marihuánafüstöt, a 2,5 mikrométernél kisebb belélegezhető szuszpendált részecskék (respirable suspended particles, RSP) koncentrációja 670 mikrogramm körül volt köbméterenként. A hátsó végtag ereinek állapotát ultrahanggal működő műszerrel vizsgálták. Az áramlás által mediált tágulás (flow mediated dilation, FMD) mérése a füstölés kezdete előtt, majd 10 és 40 perc múlva történt. A kontrollméréseket szobalevegővel ugyancsak megismételték.

Az erek endotélsejtjeinek értágító tulajdonsága a 30 perces marihuánafüst-expozíció hatására szignifikánsan csökkent: a patkányok ereinek működése 50–70%-kal romlott. A méréseket tetrahidro-kannabinoltól (THC) mentes és kisebb vagy nagyobb mennyiségű THC-t tartalmazó marihuánafüsttel is megismételték. Kiderült, hogy a kannabisz pszichoaktív anyaga nélküli füst is ugyanolyan toxikus, az érműködés gátlása független a THC-tartalomtól.

Dr. Springer hangsúlyozta: a vizsgálat eredményei a marihuána szájon át történő alkalmazására nem vonatkoznak. Az viszont igen fontos, hogy míg a cigarettával kapcsolatban szinte mindenki tud a passzív dohányzás veszélyességéről, addig a marihuánás cigaretták szívását illetően a szakemberek sem tudnak róla.

„Gondolom, világos üzenet ez a döntéshozóknak, hogy közegészségügyi szempontból a marihuána füstölését nyilvános helyeken ugyanolyan szigorúan tiltani kell, mint a dohányzást – mondotta a vita vezetője, Donna Arnett, az AHA előző elnöke. – A marihuána füstölése nyilvános helyen nem engedélyezhető. Ezt a cigarettával kapcsolatban az éttermekben és egyéb nyilvános helyeken az USA területén sikerült kiharcolni, de a kannabiszra vonatkozólag is el kell érni.”

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.