hirdetés

A női foci vérnyomás és testzsír csökkentő

Jól kontrollált nemzetközi vizsgálat igazolta, hogy változás kora előtti hölgyek emelkedő vérnyomása és testtömege rendszeres focizás hatására szignifkánsan csökken.

hirdetés

Nem csak a labdarúgó világbajnokság által Braziliába vonzott bámulatos tömeget figyelve észlelhettük, hogy mind több nő válik a foci lelkes hívévé. Statisztikák is jelzik a női foci növekvő népszerűségét, kiváltképp azokban az országokban, ahol a “Foci-Fittness” mozgalom terjedőben van.

A “Foci-Fitness” különösen Dániában hódít. Néhány év alatt az ország labdarúgó klubjaiból már 180 kínálatába került fel ez a szórakoztató testmozgás, amit Laila Ottesen szociológus kifejezetten ajánlott a Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports c. szaklapban.

A program baráti találkozó, ahol 35-50 éves korú emberek rendszeresen összejönnek a focipályán és egykapura rúgják a labdát, játszanak és nem cél a másik csapat legyőzése. Az országszerte gyorsan terjedő testedzés részvevőinek 75 %-a nő. E testmozgás kedvező élettani hatásairól ugyancsak az említett folyóirat közölt tanulmányt Magni Mohr és kutatótársai tollából.

A nemzetközi munkacsoport 35-50 esztendős, legalább két éve ülő munkát végző, korábban semmiféle tréningben nem mozgó hölgyet vizsgált. A programban részt vevők 41 hölgy fele heti 3x1 órányi labdarúgó tréningre járt 15 héten keresztül. A maradék 20 hölgy volt a kontroll csoport.

A 15 ­hetes tréning végén a résztvevők (eredetileg minimálisan emelkedett) szisztolés vérnyomása átlag 12 Hgmm-rel,  diasztolés vérnyomás értéke pedig 6 Hgmm-rel csökkent. A tenzió-változás a kontrollok gyakorlatilag változatlan tenziójához képest szignifikáns.

A test zsírtömege a foci hatására átlag 2,3 kg-mal csökkent, és a vérzsírok szintje is jelentősen javult, csakúgy, mint a fizikai terhelhetőség (amit a Yo-Yo IE1 teljesítmény technikával mértek). A focizók csoportjában terhelésre a szívfrekvencia szaporasága is szignifikásan kisebb mértékkel emelkedett, mint a kontroll csoportban.

Professzor Mohr kiemelte, hogy a foci csapat résztvevői kiemelkedően szorgalmasan jártak edzésre: a részvétel meghaladta a 90 %-ot.  A résztvevők szórakozásnak, társas programnak tekintették a testmozgást, és előnyösnek tartották, hogy a játék valódi sport, de olyan, ahol nem kell senkit legyőzni.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.