hirdetés

A placenta a lánycsecsemők életképességének kulcsa

A University of Adelaide kutatói azt vizsgálták, miért rosszabb a fiú csecsemők egészségi kimenetele, mint a lányoké. Tapasztalataikat a Molecular Human Reproduction című lapban hozták nyilvánosságra.

hirdetés

A korábbi kutatások azt jelezték, hogy a fiú magzatok gyorsabban növekednek a méhben, nagyobb testhosszúságot érnek el és átlagosan nagyobb születési súllyal jönnek a világra, mint a lányok. Egyes szerzők ezt annak a jeleként értékelik, hogy a fiú magzatokat tápláló méhlepény hatékonyabban működik. Ez azonban azzal a hátránnyal jár, hogy a fiú csecsemők esetében kevesebb kapacitás marad arra az esetre, ha nem kívánt egészségi esemény következik be. Ennek következtében a fiúk esetében nagyobb a táplálkozási hiányállapotok kialakulásának esélye, amely növekedési elmaradáshoz és a születési súly csökkenéséhez vezet, emellett fokozza a kardiovaszkuláris betegségek előfordulásának esélyét felnőttkorban.

A most közzétett vizsgálatban a kutatók azt elemezték, van-e különbség a génexpresszió tekintetében a fiúk és a lányok között. A közlemény rangidős szerzője, Claire Roberts professzor úgy fogalmaz, hogy vizsgálatuk azt igazolta, hogy „tagadhatatlan genetikai és élettani különbségek állnak fenn a fiúk és a lányok között, melyek messze túlmutatnak a nemi jegyek különbözőségén. „Már egy idő óta tudjuk, hogy a túlélési harcból a lányok kerülnek ki győztesen, amit az is jelez, hogy a lányok csoportjában jobb a koraszülések kimenetele, illetve kisebb a halvaszületés és az újszülöttkori halálozás aránya, emellett ritkábban fordulnak elő szövődmények (pl. macrosomia) is. A fiú csecsemők általában gyorsabban és nagyobbra nőnek. Ez a nemi különbség nem csak az emberek, hanem az állatok esetén is fennáll, ám eddig nem sokat tudtunk ennek hátteréről – magyarázza Roberts professzor. − A lányok nagyobb eséllyel alkalmazkodnak a kedvezőtlen kockázati tényezőkhöz a fejlődés és a túlélés tekintetében egyaránt.”

A mostani kutatásban 300 placentából származó mintákat elemeztek, és a szerzők több mint 140 különbséget találtak a génexpresszió tekintetében a fiúk és a lányok között. Különösen szembetűnőek voltak az eltérések a méhlepény növekedését elősegítő LH és hCG hormont kódoló génekben. A szerzők ezt annak a jeleként értékelik, hogy a lány magzatok többet „invesztálnak” az extraembionális szövetek fejlődésébe, mint a fiúk.

A mostani megállapítások megerősítik azokat a további vizsgálatokat, melyek szerint a fiú csecsemők esetében jelentősebb erőforrások fordítódnak az embrionális szövetek fejlődésére (a testi növekedésre és fejlődésre), ezért kevesebb marad az extraembrionális szövetekre, mint a lányoknál. Ennél fogva az utóbbiak jobban meg tudnak birkózni a terhességi szövődményekkel és a betegségekkel.

„Eredményeink arra utalnak, hogy az emberi placentában markáns nemi különbségek mutatkoznak a génszabályozásban – mondja a közlemény első szerzője, Sam Buckberry, a University of Adelaide PhD hallgatója. – Azt találtuk, hogy a lány csecsemőknél jóval kifejezettebb a méhlepény fejlődésében, a terhesség fennmaradásában és az anyai immuntoleranciában szerepet játszó gének expressziója. Ezt azt tükrözi, hogy a lányok eredményesebben alkalmazkodnak a fejlődés során előforduló nem kívánt eseményekhez.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.