hirdetés

A sportban alkalmazott teljesítménynövelő szerek jövője

Nem minden résztvevőből lesz győztes, és azoknak, akiknek nincs elég tehetségük, a doppingszerek lehetőséget kínálnak arra, hogy az élre kerüljenek. Túl nagy hírnevet és vagyont lehet szerezni a sportbeli sikerekkel ahhoz, hogy a teljesítményfokozók használatának teljes kiküszöbölésére komolyan gondolhatnánk.

A sportolók már az ókorban is alkalmaztak teljesítménynövelő készítményeket, mint ahogy napjainkban is ezt teszik.1 A 2000-es Tour de France során ellenőrzött versenyzők 45%-ának vizeletében mutatták ki különböző teljesítménynövelők (gyógyszerek, kiegészítők) jelenlétét.2 Egyes sportolók teljesítményük növelése érdekében olyan, viszonylag egyszerű módszereket is igénybe vesznek, mint a homológ vagy az autológ transzfúzió. A kutatók akaratlanul is megkönnyíthetik a doppingvizsgálatok kijátszását azzal, hogy a „régi” hatóanyagok – pl. a tesztoszteron – bejuttatására új módszereket (géleket, tapaszokat) dolgoznak ki. Ezekkel az eljárásokkal egyenletes vérszintet lehet elérni – szemben az injekcióval, amelynek beadása után ugrásszerűen megemelkedik a hatóanyag szintje a vérben –, csökkentve ezáltal a pozitív teszteredmény kockázatát.

Versenyfutás a fogyasztás és a kimutatás között

Ahogy a gyorsan fejlődő biotechnológia és gyógyszeripar új utakat talál a betegségek leküzdésére, a sportolók és tudományos tanácsadóik annak módját is megtalálják, hogyan lehet ezeket felhasználni a teljesítmény és a külső megjelenés javítására. Lelkiismeretlen kutatók a tudományos összejöveteleken közzétett eredményeket olyan manipulációs lehetőségek felderítésére használják fel, amelyek segítségével bizonyos hatóanyagok a sportolók számára alkalmazhatóvá válnak. Néhány hónap elteltével azután hírek érkeznek arról, hogy sportolók ezekkel a vegyületekkel kísérleteznek, esetleg a hatóanyagok megjelennek az áruházak polcain is mint táplálékkiegészítők. Példa lehet erre az Angiogenix esete. Ezt a nikotinalapú gyógyszert arra a célra fejlesztették ki, hogy szívbetegeknél serkentsék vele az új erek képződését, ám a hatóanyaggal a sportolók izomgyarapodása is fokozható.4 Nem tudjuk, hogy a sportolók jelenleg milyen mértékben veszik igénybe ezt a szert, illetve a jövőben milyen mértékben élnek majd vele teljesítményük növelése érdekében. Ugyancsak említésre méltó példa különféle tudományos stratégiák alkalmazása olyan vegyületeknek a nagy állóképességet igénylő sportágakban való felhasználása céljából, amilyen például az eritropoetin (EPO).

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Michael S. Bahrke, PhD - Charles E. Yesalis, MPH, ScD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.