hirdetés

A súlyos pszoriázis növeli az immunglobulin nefropátia kockázatát

Súlyos pszoriázisban az immunglobulin a nefropátia kockázata ötszörösére, a glomeruláris betegség kockázata kétszeresére nő.

hirdetés

Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia 74. éves találkozóján Sungat Grewal a Pennsylvaniai Egyetem Perelman Orvoskarának hallgatónője a The Health Improvement Network (Egyesült Királyság) adatainak elemzése során jutottak a fenti megállapításra.

Egy korábbi vizsgálat során a mérsékelt-súlyos pszoriázis esetén nagyobbnak találták a krónikus vesebetegség kockázatát (BMJ. 2013;347:f5961). És számos esettanulmány is megjelent  a pszoriázis és az immunglobulin nefropátia kapcsolatára vonatkozóan, de a mostani vizsgálat volt az első nagy elemszámú kutatás annak meghatározására, hogy milyen specifikus vesebetegségekkel áll kapcsolatban a pszoriázis. Az immunglobulin nefropátia, amely az Egyesült Államokban évente minden 100 000 személy közül mintegy egyet érint, a glomerulonefritisz leggyakoribb oka. Tipikus megjelenési formája akut nyálkahártya-fertőzés, amit néhány napon belül látható vérvizelés követ. A betegek 20–40%-ában végstádiumú vesebetegség alakul ki.

Grewal és munkatársai az elektronikus adatbázis 1994 és 2014 közötti adatait elemezték. A több mint 11 millió betegből álló kohorsz rendkívül reprezentatív volt.

A kutatócsoport a diagnosztikus kódok alapján 193 013 enyhén, és 12 806 súlyosan pszoriázisos beteget azonosított. Minden beteghez öt nem pszoriázisos - a betegekkel azonos háziorvoshoz járó - kontroll beteget rendeltek. A pszoriázisos betegek fiatalabbak és kövérebbek voltak, mint az 1 019 042 kontroll beteg, körükben gyakoribb volt az alkoholfogyasztás és a dohányzás és emellett több társbetegségük is volt.

Miután az adatokat számos tényezőre (életkor, nem, testtömegindex, alkoholizálás, dohányzás, társadalmi-gazdasági helyzet, magas vérnyomás, diabétesz, hiperlipidémia, kardiovaszkuláris betegség, artritisz, vírusbetegség és nem szteroid gyulladásgátlók alkalmazása) nézve korrigálták, a súlyos pszoriázis esetén majdnem ötször akkorának adódott az immunglobulin nefropátia kockázata, mint a kontroll személyekben (hazárd arány [HR]: 4,75). A glomeruláris betegség kockázata pedig több mint kétszer akkora volt a betegekben, mint a kontrollokban (HR: 2,05). Ha a pszoriázis csak enyhe volt, akkor a fenti két kockázat nem volt szignifikánsan nagyobb, mint a kontroll csoportban.

Az eredmények ellenére a súlyos pszoriázissal járó immunglobulin nefropátia kockázata igen alacsony, évente mintegy egy személyt érint 8888 beteg közül. Grewal összehasonlításul elmondta, hogy spontán hármasikrek 8000 terhesség közül egyben születnek.

„Nem tudjuk, mi a kapcsolat oka, csak annyit tudunk, hogy létezik a kapcsolat” – mondta Grewal. „Elképzelhető, hogy súlyos pszoriázisban nagyobb egyes specifikus vesebetegségek kialakulásának a kockázata, de az is lehet, hogy ha már fennáll a vesebetegség, nagyobb a kockázata annak, hogy krónikus vesebetegséggé progrediál.”

Mindenesetre a mostani kutatás alátámasztja azt az elméletet, hogy a pszoriázis szisztémás betegség, és nem a bőrre korlátozódik.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.