hirdetés

A szerkesztőbizottságtól

Tisztelt Olvasók!

Júliusi-augusztusi összevont számunkban számos, a családorvosok és más szakorvosok számára egyaránt érdekes közleményt olvashatnak.
Az élelmiszer-allergiák témaköre az elmúlt években az érdeklődés homlokterébe került, de az orvosok bővülő tájékozottsága sokszor fogalmi zavarokkal, egyes jelenségek eltúlzásával, máskor fontos ismeretek hiányával társul. Dr. Bakos Noémi közleményében meghatározza az élelmiszer-allergia fogalmát, ismerteti annak klinikai tüneteit, majd részletes ismertetést ad az állati és növényi eredetű keresztreaktív allergénekről. A tej- és tojásallergia kiemelt jelentőséggel bír a táplálékallergiák között, ezekről részletesen olvashatnak a közleményben. A csirkeembrióban, tojásban előállított vakcinák tojásérzékenység melletti alkalmazásáról is tájékoztatást kapnak a cikkben.
A szimpózium ezúttal a bipoláris betegség – a régebben psychosis maniacodepressivának nevezett kórkép – epidemiológiájával, diagnosztikájával és újabb kezelési lehetőségeivel foglalkozik. Amint azt Dr. Rihmer Zoltán bevezetőjéből megtudhatják, a bipoláris betegség összesített élettartam-prevalenciája 3–5%,Magyarországon kiemelkedően nagy. A betegség jellemzően aluldiagnosztizált, mert a hipomániás-mániás fázist nem ismerjük fel, és a kórképet unipoláris depresszióként kezeljük. A bipolaritás felismerése, megfelelő kezelése jelentősen javítja az addig terápiarezisztens beteg állapotát, és csökkenti a befejezett szuicidumok, valamint az egyéb szövődmények gyakoriságát.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Szathmári Miklós
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.