hirdetés

A szoptatás csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát

Journal of Alzheimer’s Disease-ben megjelent egyik tanulmány szerint az Alzheimer-kór kockázatát a szoptatás egyes biológiai hatásai befolyásolják.

hirdetés

Noha a kutatók a kérdést csak egy nagyon kis csoporton – 81 brit nőben – vizsgálták, jelentős és konzisztens korrelációt találtak a szoptatás és az Alzheimer-kór kockázata között. Meggyőződésük, hogy ez a kapcsolat olyan erős, hogy valószínűtlen az esetleges mintavételi hiba.

Azokban a nőkben azonban, akiknek családjában előfordult demencia, jóval kevésbé volt kifejezett a kapcsolat.

Ez az eredmény az Alzheimer-kór elleni küzdelemnek egy új lehetőségére mutat rá, főként a fejlődő országokban, ahol égető szükség lenne olcsó preventív eljárásokra. Emellett a szoptatásra ösztönözheti az anyákat, amiről ismert, hogy számos egészségügyi előnnyel jár mind a gyermek, mind az anya számára.

Dr. Molly Fox, a Cambridge-i Egyetem antropológusa, a vizsgálat vezetője azt mondta: „Az Alzheimer-kór a világon a leggyakoribb kognitív zavar, és már 35,6 millió embert érint. Az várható, hogy a jövőben leginkább az alacsony és a közepes jövedelmű országokban fog terjedni. Épp ezért rendkívül fontos, hogy kidolgozzunk olyan olcsó, tömegesen alkalmazható stratégiákat, amelyekkel megvédhetjük az embereket ettől a megnyomorító betegségtől.”

Korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy kapcsolat lehet a szoptatás és a nők későbbi kognitív hanyatlása között. Mostanáig azonban nemigen tanulmányozták, hogy hogyan befolyásolja a szoptatás tartama az Alzheimer-kór kockázatát.

Dr. Fox és munkatársai 81, 70–100 éves brit nővel készítettek interjút; ezek között voltak Alzheimer-kórosak és nem Alzheimer-kórosak is. Emellett a kutatók beszélgettek a nők rokonaival, élettársaival és gondozóival is. Az interjúk során információkat gyűjtöttek a nők reproduktív anamnéziséről, szoptatástörténetükről és demencia státuszukról. Felderítették azokat a tényezőket is, amelyek a demenciáért felelősek lehettek, például egy korábbi stroke-ot vagy agyi tumort.

A demencia státuszt egy standard skálával, a Clinical Dementia Rating-gel (CDR) mérték. Kidolgoztak egy olyan módszert is, amellyel meg lehetett becsülni – részben a CDR alapján – az Alzheimer-kórosokban, hogy mikor kezdődött a betegségük.

A résztvevők alacsony száma ellenére a vizsgálat szoros kapcsolatot mutatott ki a szoptatás és az Alzheimer-kór között. Ezt nem befolyásolta az egyéb változók figyelembe vétele: az életkoré, a képzettségé, az első szülés időpontjáé, a menopauza időpontjáé, s a nő dohányzási és ivási szokásai sem.

A kutatók három fő tendenciát állapítottak meg:

  • A korábban szoptató nőkben kisebb volt az Alzheimer-kór kockázata.
  • A tartósabb szoptatás szignifikánsan csökkentette az Alzheimer-kór kockázatát.
  • Azokban a nőkben, akikben a terhességi hónapok száma/a szoptatási hónapok száma arány nagyobb volt, magasabb volt az Alzheimer-kór kockázata is.

Ezek a tendenciák azonban sokkal kevésbé voltak kifejezettek azokban a nőkben, akiknek valamelyik szülője vagy testvére demens volt.

A kutatók a kapcsolat magyarázatára többféle lehetséges mechanizmust is felvetettek.

Az egyik elmélet szerint a szoptatás csökkenti a szervezet progeszteron tartalmát, s ezzel kompenzálja azt, hogy a terhesség alatt igen magas a progeszteron szint. Ismert, hogy a progeszteron deszenzitizálja az agy ösztrogénreceptorait, s az ösztrogénnek védő hatása lehet az Alzheimer-kór ellen.

Egy másik lehetőség az, hogy a szoptatás növeli a nő glükóztoleranciáját azáltal, hogy a terhesség után helyreállítja az intulinszenzitivitást. A terhesség ugyanis inzulinrezisztenciával jár, s ez azért jelentős, mert az Alzheimer-kórt az jellemzi, hogy az agyban inzulinrezisztencia alakul ki (s emiatt glükózintolerancia) – ez olyan mértékű lehet, hogy néha „3. típusú diabétesznek” nevezik.

Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.