hirdetés

A tanezumab segít a krónikus derékfájáson

A tanezumab tartósan csökkenti a krónikus derékfájást – ezt mutatta ki egy hosszú távú biztonságossági és hatásossági vizsgálat.

hirdetés

A vizsgálat egy korábbi tanulmány kiterjesztése volt, s a benne résztvevő betegek pontszáma egy fájdalom kérdőíven (Brief Pain Inventory Short Form) a gyógyszer 10 mg-os adagjának hatására 3,2 ponttal csökkent, s a 20 mg-os dózis alkalmazásakor 3,4 ponttal, 194, illetve 202 nappal a gyógyszeralkalmazás kezdete után – mondta el az Amerikai Fájdalom Társaság ülésén dr. Joseph Gimbel, a phoenixi Arizonai Kutatóközpont munkatársa.

Az eredeti tanulmányban a tanezumab, ez a monoklonális antitest, amelynek célpontja az idegnövekedési faktor, analgéziás hatású volt, s „klinikailag és statisztikailag felülmúlta a placebót és a naproxent a krónikus derékfájásos betegekben”, amint ezt a Pain című folyóiratban 2011-ben közölték.

A gyógyszer ígéretesnek látszott az oszteoartritisz okozta térdfájdalomban is, de az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) 2010-ben átmenetileg leállította az összes tanezumab vizsgálatot, mivel a kb. 7000 beteg körében, akiket a szer különböző adagjaival kezeltek, több oszteonekrózis fordult elő.

Múlt évben egy független döntőbizottság megállapította, hogy a 87 oszteonekrózisos eset közül csak 2 volt összefüggésbe hozható a tanezumab kezeléssel, bár a gyógyszer gyorsan rontotta az oszteoartritiszt azokban a betegekben, akik nagy adagot kaptak és nem szteroid gyulladásgátlókkal együtt kapták a tanezumabot.

2012 márciusában az FDA engedélyezte a gyógyszer vizsgálatának folytatását, de csak a biztonságossági szabályok betartása mellett.

A mostani vizsgálatban az eredeti vizsgálat betegei vettek részt, akik először három intravénás, majd négy szubkután tanezumab injekciót kaptak 8 hetes időközönként. A fellépő mellékhatásokat gondosan dokumentálták.

A kezeléssel kapcsolatos leggyakoribb mellékhatások a paresztézia, a hipesztézia és az ízületi fájdalom voltak. A 10 mg-ot kapó csoportban kevesebb mellékhatás fordult elő.

A 10 mg-os dózissal kezelt betegekben 2, a 20 mg-os adagot kapókban 4 oszteonekrózis eset fordult elő. Összesen 9 betegben kellett teljes ízületpótlást végezni.

A független döntőbizottság megvizsgálta mind a 6 oszteonekrózisos esetet és 4 ízületpótlásosat, és megállapították, hogy 5 esetben fordult elő az oszteoartritisz romlása. Ezek közül 1 esetben normális volt a progresszió, 2-ben gyors, és 2-ben nem lehetett meghatározni.

Dr. Gimbel kiemelte, hogy e betegek közül 3-nak dokumentált oszteoartritisze volt az érintett ízületben már a vizsgálat előtt, 1 beteg pedig ízületi traumát szenvedett el. Nem lehetett megállapítani, hogy a maradék 2 betegnek volt-e oszteoartritisze a vizsgálat előtt. Azok közül, akiken ízületpótló műtétet végeztek, 8-an számoltak be arról, hogy már a tanezumab alkalmazása előtt oszteoartritiszük volt – tette hozzá.

„Ez a gyógyszer egyike a legsikeresebb termékeknek, amely a derékfájás enyhítésére rendelkezésre áll. Legtöbb betegem nagyon elégedett volt vele” – mondta dr. Gimbel.

A vizsgálatot a Pfizer finanszírozta.

Forrás: Medpage Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.