hirdetés

A terhesség alatti hipertónia későbbi veszélyei

A terhesség alatti magasvérnyomással küzdő nőkben már közvetlenül a szülés utáni évben fokozott a hipertónia kialakulásának kockázata.

hirdetés

Boyd professzor és munkatársai egy közel másfél millió nőt felölelő nemzetközi tanulmányban azt vizsgálták, hogy a terhesség alatti magasvérnyomással járó betegségek esetén nagyobb-e a magasvérnyomás kialakulásának kockázata a terhességet követő időszakban.

A terhesség alatti magasvérnyomással járó állapotok közé számos kórkép sorolható, köztük a preeclampsia, eclampsia, HELPP-szindróma és terhességi magasvérnyomás, melyek a terhesek mintegy 10%-át érintik. Ezen terhesség alatti rendellenességekkel küzdő nők körében a szülést követően fokozott a rizikó a hipertónia, iszkémiás szívbetegségek és stroke kialakulására. Problémát jelent, hogy a fenti rendellenességek és a szívbetegségek közötti kapcsolat nem mindig kerül felszínre, ezért ezek a nők nem csak fokozott rizikónak vannak kitéve, hanem sokszor későn is kerülnek diagnosztizálásra. Az sem egyértelmű, hogy a terhességet követően milyen korán kell elkezdeni a várandósságuk alatt magasvérnyomással küzdő nők szűrését hipertóniára. Egy megelőző tanulmány szerint kiemelten fontosak a szülést követő évek, hiszen preeclampsiát követően 5 éven belül ötszörös a hipertónia kialakulásának rizikója. Egy másik vizsgálat alapján pedig a terhességi hipertóniával küszködőkben a szülést követő 5 éven belül 25-45%-os a hipertónia kialakulásának valószínűsége.

Jelen kutatásban közel félmillió 1995 és 2012 között első szülő nő vett részt, valamint több mint egymillió olyan nő, akik 1978 és 2012 között legalább egyszer szültek. A 20-as éveikben zajló első terhességük kapcsán magasvérnyomásban szenvedők 13,7%-ban állapítottak meg a szülést követő első évtizedben hipertóniát. Ez az arány a 20-as éveikben zajló első terhességük kapcsán hipertóniában nem érintettek esetén 4,0% volt. Az első terhességüket harmincas éveikben viselő nők között ezek az arányszámok 20,3% és 5,7%, míg első terhességüket 40-es éveikben kihordó nőknél rendre 32,4%, valamint 11,3%-ot mértek. A szülést követő egy éven belül a terhesség alatt hipertóniában szenvedők 12-25-ször magasabb arányban betegedtek meg magasvérnyomásban, mint normál vérnyomással bíró társaik. A terhességet követő 1-10 éven belül ez a szorzó még mindig kétszerese maradt az egészségesekhez képest – és több mint 20 éven át fennállt.

Az összegzett tanulmány egyik kiemelten fontos mondanivalója, hogy a terhesség kapcsán kialakuló, magasvérnyomással járó rendellenesség fennállása esetén a nők már közvetlenül a szülés után hajlamosak a későbbi hipertóniára és ez a hajlam több mint 20 éven át fennáll. Mivel ilyen kórképpel küzdő terhesek mintegy harmada tíz éven belül hipertóniás lesz, kiemelten fontos lenne, hogy ezen páciensek vérnyomását rendszeresen ellenőrizzék, már közvetlenül a szülést követően. Ennek kontrollált véghezviteléhez mindenképpen fontos egy nemzetközi ajánlás bevezetése - az Amerikai Szívgyógyászati Egyesület és az Európai Kardiológiai Társaság éppen ezért azt javasolják, hogy a terhességi magasvérnyomással járó állapotok a szív- és érbetegségek rizikófaktorai közé mielőbb kerüljenek be.

 

Forrás: BMJ

Dr. V-K. O.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.