hirdetés

A tonsillectomia és adenotomia késői következményei

A gyermekkori garat- és orrmandula eltávolítás után megnő a légúti fertőzéses és allergiás megbetegedések kockázata egészen 30 éves korig.

hirdetés

A vissza-visszatérő tonsillitis és középfülgyulladás kezelése érdekében az orvosok gyakran eltávolítják a garatmandulákat és az orrmandulákat. Ezen műtéti beavatkozásoknak érthetően hosszútávú hatásai is vannak, hiszen ezek a szervek az immunrendszer részei, jelentős szerepük van a kórokozók felismerésében és az ellenük való védekezésben, ráadásul eltávolításukra rendszerint az immunrendszer érzékeny fejlődési korszakában kerül sor.

Dr. Sean Byars (University of Melbourne in Victoria, Ausztrália) és munkatársai a JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery-ben megjelent közleményükben a Danish Birth Registry adatait értékelték. Megállapításaik szerint „a tonsillectomia csaknem megháromszorozza a fölső légúti megbetegedések kockázatát, az adenotomia megkétszerezi a COPD és a felső légúti megbetegedések kockázatát, valamint csaknem megduplázza a conjunctivitis kockázatát”.

Összesen 1,189,061 (1979 és 1999 között született) egyént követtek 2009-ig. Közülük 17,460 gyermeknél történt adenotomia, 11,830-nél tonsillectomia és 31,377 gyermeknél végeztek adenotonsillectomiát. Az adatbázisban szereplő többi személy alkotta a kontroll csoportot. A kutatók 28 különféle betegség előfordulását figyelték, és úgy találták, hogy a tonsillectomia csaknem megháromszorozza a felső légúti megbetegedéseket a nem operált gyermekekhez képest (RR: 2,72, 95%CI 1,54-4,80), vagyis ez azt jelenti, hogy 5 tonsillectomia 1 extra felső légúti megbetegedéssel jár. Az adenotomiához legalább kétszer több COPD-eset (RR: 2,11, 95%CI 1,53-2,92), és-kétszer több felső légúti megbetegedés (RR: 1,99, 95%CI 1,51-2,63) és conjunctivitis (RR: 1,75, 95%CI 1,35-2,26) kapcsolható. Ez másképpen azt jelenti, hogy 9 adenotomia felelős 1 extra felső légúti megbetegedésért, 349 műtét esetén 1 extra COPD, és 624 műtét esetén 1 extra conjunctivitis alakul ki. A megfigyelt 28 féle betegség közül egyes betegségek pl. egyéb légúti problémák, asztma, pneumonia előfordulása csak csekély mértékben nőtt (RR 1,17-1,65), de a monitorozott betegségek 78%-a jelent meg gyakrabban mandula operációk után, az otitis media 2-szeresére nőtt, a sinusitis 68%-kal volt gyakoribb (RR: 1,69, 95%CI 1,32-2,14).

Viszont az adenotomia 70%-kal csökkentette az alvási zavarokat (RR: 0,30, 95%CI 0,15-0,60), magától értetődően jelentősen (50-90%-kal) csökkent a tonsillitis és a krónikus tonsillitis kockázata.

Prof. Dr. Richard Rosenfeld (SUNY Downstate Medical Center in Brooklyn, New York) szerkesztőségi közleményében kifejtette, a „bizonyítékokon alapuló orvoslás” bizonyítékai megváltoztathatják a klinikai döntéseket. Minden döntés azon múlik, hogy mennyire bízunk a vizsgálatok eredményeiben. Megfigyeléses vizsgálatoknál ez a bizalom elég alacsony. Például e dán vizsgálat kialakítása miatt óvatosan kell az adatokat értékelni, hisz nem tér ki bizonyos zavaró tényezőkre (pl. a tinédzser és fiatalkori dohányzásra), vagy a fordított helyzetre (amikor a gyermek eleve asztmás, allergiás, vagy gyakran van felső légúti fertőzése, és ilyenkor a szakember műtétet ajánl), nem ismert az sem, hogy hány beteg választotta inkább a műtétet. Ezek a hiányosságok eltorzítják a kapott eredmények mértékét és jelentőségét.Dr. Rosenfeld inkább provokatívnak, mint definitívnek tartja a vizsgálat eredményeit

A tonsillectomia (adenotomiával vagy anélkül) két elsődleges indikációja az obstruktív alvási apnoe szindróma (OSAS) és az ismétlődő garatgyulladás. OSAS esetén tehát nem kérdéses a műtét indikációja, hisz az OSAS jelentős kognitív-, fizikai- és fejlődési zavarokat okozhat a gyermekeknél. Ezzel ellentétben az ismétlődő garati fertőzések esetén a műtét szabadon választható, és a gyermekek általában jobban vannak a műtét után. 

 

Forrás:

1. Mescape Medical News

2. JAMA Otolaryngology Head & Neck Surgery

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.