hirdetés

A tüdő szoliter kerekárnyékainak osztályozása

Az alapellátásban a tüdő szoliter kerekárnyéka gyakori probléma, mivel körülbelül minden ötszázadik mellkasfelvételen megfigyelhetünk ilyen elváltozást. A kezelés a bizonytalan jellegű árnyékok helyes megítélésétől függ, melynek alapján elvégezhető a korai stádiumú malignus gócok kuratív reszekciója, s elkerülhető a jóindulatú léziók műtéti kezelésével járó morbiditás és mortalitás. A szerzők újabb képalkotó és diagnosztikai eljárásokat is magába foglaló algoritmus bevezetését javasolják a szoliter tüdőelváltozások megítélésének és kezelésének megkönnyítésére.

Atüdő szoliter kerekárnyékai radiológiailag olyan, legfeljebb 3 cm átmérőjű intrapulmonális elváltozások, amelyeket nem kísér nyirokcsomó-megnagyobbodás vagy atelectasia. A 3 cm-nél nagyobb elváltozások nagyobb valószínűséggel rosszindulatúak, mint a kisebb léziók. Mivel a szoliter góc hátterében kuratív reszekcióra alkalmas, lokalizált rosszindulatú daganat állhat, a jelenlegi álláspont szerint mindaddig malignusnak kell tekinteni az ilyen elváltozást, amíg az ellenkezője be nem bizonyosodik.

A szoliter gócok rosszindulatú okai közé tartoznak a primer bronchus carcinoma, a bronchoalveolaris carcinoma, a carcinoid tumorok és a metastasisok (1. táblázat). Ugyanakkor az utóbbi 40 évben több vizsgálatban kimutatták, hogy az eltávolított gócok 40–80%-a jóindulatú. A jóindulatú betegségek közül gyakran jelentkeznek szoliter kerekárnyék képében a hamartomák és a fertőző granulomák, de sok más betegség is okozhat hasonló röntgenárnyékot.

A nyilvánvalóan jó- vagy rosszindulatú nodulusok kezelése egyértelmű. A problémát a bizonytalan jellegű gócok megítélése és terápiája okozza. A cél a nehezen értékelhető gócok helyes diagnózisa, melynek alapján elvégezhető a korai stádiumú malignus léziók kuratív reszekciója, miközben a jóindulatú elváltozások műtéti kezelésével járó morbiditás és mortalitás elkerülhető. Törekednünk kell arra, hogy a góc észlelésétől számított 1 hónapon belül eldőljön: műtéttel eltávolítjuk-e az elváltozást, vagy inkább megfigyeljük.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Kathryn Sullivan Hanley, MD - Jeffrey B. Rubins, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.