hirdetés

A túl sok vas növeli a testmagasságot

Az olyan svájci felnőttek, akik HFE hemokromatózisban, egy genetikai vastúlterhelési betegségben szenvednek, szignifikánsan magasabbak, mint az ország populációjának átlaga, feltehetően a gyermekkori krónikusan magas vasszint miatt.

hirdetés

A kutatók 176 felnőtt beteget vizsgáltak, s közülük a férfiak átlagosan 4,3 cm-rel, a nők 3,3 cm-rel voltak magasabbak a svájci populáció átlagánál, ami a férfiaknál 173,9 cm, a nőknél pedig 163,8 cm – erről számolt be dr. Pietro E Cippà, PhD és dr. Pierre-Alexandre Krayenbuehl, a Zürichi Egyetemi Kórház munkatársai.

A referencia populációt kb. 460 000 svájci személy alkotta, akik nemüket és életkorukat tekintve megfeleltek a betegeknek. A hemokromatózisos betegek nagyobb testmagassága mindkét nem esetében szignifikáns volt (a 95%-os CI 3,0–5,5 cm volt a férfiaknál és1,3–5,3 cm a nőknél), számoltak be róla a New England Journal of Medicine augusztus 22-i számában a kutatók. (A betegek közül 120-an férfiak és 56-an nők voltak.)

A betegek közül 93%-ban homozigóta C282Y mutációt találtak, 7%-ukban pedig összetett H63D-C282Y mutációt. A vastúlterhelés minden betegben bizonyított volt; ezt úgy definiálták, hogy a szérumferritin szint meghaladta a 300 µg/l-t vagy a transzferrin szaturáció a 45%-ot.

A kutatók szerint a nagyobb testmagasság az élet első két évtizedében érvényesülő nagyobb vasfelszívódásnak tudható be – ez a hatás azért is valószínű, mivel ismert, hogy a vashiány gyakran a növekedés visszamaradásához vezet. Mint megjegyezték, a növekedés üteme még normális gyermekekben is befolyásolja a vasszükségletet, amely a gyors növekedés periódusaiban sokszor meghaladja a vasellátást.

Mivel a HFE mutációk gyakoribbak az észak-európai származású személyekben (először kb. 6000 éve a kelták közt mutatkoztak), a kutatók egy másik, ír referencia populációval is összevetették a betegeket, azonban ez nem változtatta meg az eredményeket. Emellett a betegek nagyobb testmagassága nem függött össze a HFE mutáció típusával, a testtömegindexszel, a szérumferritin szinttel, a májenzimek szintjének emelkedésével, a máj fibrózisával és az olyan klinikai manifesztációkkal, mint az artropátia vagy a hipogonadizmus.

A szerzők ugyanakkor úgy gondolják, hogy túl korai lenne a gyerekeknek vaskiegészítést adni annak érdekében, hogy felnőtt korukban magasabbak legyenek. Mint írják, nem világos, hogy a vaskiegészítés mikor és mennyi ideig lenne jótékony hatású. Ez még vizsgálatra szorul, azonban eddig a leghosszabb vaskiegészítés is csak 52 hétig tartott. Ugyanakkor a nem fiziológiás mértékű vaskiegészítésnek nemkívánatos hatásai lehetnek: oxidatív stressz, és olyan szabad gyökök keletkezése, amelyek befolyásolják a citokin reakciókat és a növekedési faktorokat, valamint a vas gátolhatja más esszenciális tápanyagok felszívódását.

Forrás: Medpage Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.