hirdetés

A vakbélgyulladás hatékony hosszú távú kezelése

A vakbélgyulladás miatt műtét helyett antibiotikumterápiában részesült betegek többségénél hosszú távon sem merül fel probléma, egyeseknél azonban akár 20 év elteltével is szükség lehet műtétre.

hirdetés

Két randomizált, kontrollált vizsgálatban elemezték, hogy a Svéd Nemzeti Betegregiszter által az 1990-es években nyilvántartott vakbélgyulladásban szenvedő 292 beteg milyen ellátást kapott és annak milyenek voltak a hosszú távú következményei.

Mindkét vizsgálatban két csoportra osztották a betegeket: azokra, akiknél vakbélműtétet hajtottak végre, és azokra, akik antibiotikumos kezelésben részesültek vakbélgyulladásuk miatt. Megvizsgálták, hogy milyen volt a későbbiekben műtétet igénylő, kiújuló vakbélgyulladások aránya. A nem operáltak csoporjába tartozó, a kezdeti vizsgálat során sikeresen elbocsátott betegek 29%-ánál volt szükség a későbbiekben műtétre, a kezdetben antibiotikumot kapott beteg közül néhányat 20 évvel később kellett műteni. A nem műtött betegek 9,5%-a fordult sebészeti ambulanciára hasi fájdalom miatt, a műtött betegeknél ez az arány csak 0,01% volt.

A nem műtéti úton kezelt betegek több mint felénél nem fordult elő kiújulás, és körülbelül két évtized elteltével sem szorultak műtétre, tehát a nem operatív kezelés hosszú távon is biztonságos, bár fennáll a vakbélgyulladás kiújulásának kockázata.

A retrospektív adatok miatt a kutatók nem tudták nyomon követni, hogyan változtak a betegek körülményei és jellemzői az idő múlásával. A legtöbb beteg férfi volt, és a kutatók nem rendelkeztek szövettani eredményekkel azon betegek esetében, akiknél a nem sebészeti kezelés kezdetben sikeres volt, de később vakbélműtétre volt szükség. A kezdeti vizsgálatok elvégzésekor, az 1990-es években használt diagnosztikai standardokra is támaszkodtak; ezek kevésbé voltak kifinomultak és pontosak, mint a legújabb szabványok.

Forrás:

Pátková B, Svenningsson A, Almström M et al. Long-Term Outcome of Nonoperative Treatment of Appendicitis. JAMA Surg. Published online August 9, 2023. doi:10.1001/jamasurg.2023.2756 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.