hirdetés

Appendectomia helyett antibiotikum-kezelés?

Az akut appendicitis ellátása az appendectomia elvégzése. Felmerül azonban a kérdés, hogy nem lehetne-e antibiotikummal kezelni ezt az intraabdominális gyulladást, éppúgy, mint a colon akut diverticulitisét. Az elmúlt években megjelent néhány vizsgálat, melyek szerint a szövődménymentes akut appendicitis biztonságosan kezelhető antibiotikummal. E vizsgálatok metaanalízisét mutatja be a referátum.

hirdetés

Azóta, hogy 1889-ben McBurney leírta, az appendectomia az akut appendicitis terápiájának alapja. A 19. század óta tartja magát az a feltételezés, hogy a műtét halogatása vagy elmaradása esetén az egyszerű appendicitis gyakran progrediál, és tályog, perforáció alakul ki.

A laparoszkópos technika elterjedése és a fentiek miatt a könnyedén felállított műtéti indikáció a negatív appendectomiák gyakoriságának növekedéséhez, ezzel a felesleges műtéti szövődmények gyakoribbá válásához vezetett. Néhány tanulmány szerint azonban csak a betegek 20%-ánál jelentkezik komplikált appendicitis, és az akut, szövődménymentes appendicitis antibiotikummal kezelhető. Az alábbiakban ismertetett metaanalízis a legújabb irodalmi eredményeket mutatja be.

A metaanalízisbe olyan véletlen besorolásos, kontrollcsoportos vizsgálatokat válogattak be, ahol az antibiotikummal történő és a sebészeti kezelést hasonlították össze akut, szövődménymentes appendicitisben szenvedő felnőttek körében. Két kimeneteli végpontot elemeztek: az elsődleges végpont a komplikációk (sebfertőzés, perforáció, peritonitis) gyakorisága volt; másodlagos végpontnak az első kórházi tartózkodás hosszát, az újabb kórházi felvétel gyakoriságát és a kezelés hatásosságát választották. A metaanalízist a Cochrane Collaboration ajánlása alapján végezték el.

Az antibiotikummal kezelt csoportba azok kerülhettek, akiket elsődlegesen antibiotikummal kezeltek, függetlenül attól, hogy később mégis sebészeti beavatkozásra szorultak-e. A betegek az antibiotikumot rendszerint parenterálisan kapták az első 24–48 órában, majd szájon át 8–10 napon át. A sebészeti csoportba azok kerültek, akiknél az elsődleges terápia a műtét volt.

A szerzők négy vizsgálat adatait dolgozták fel. Összesen 900, akut appendicitis gyanúja miatt fölvett beteget randomizáltak az antibiotikummal kezelt (n=470), illetve a sebészeti beavatkozással ellátott csoportba (n=430). A diagnózis elsősorban a klinikumon alapult (anamnézis, fizikális vizsgálat és laboratóriumi vizsgálatok), valamint egy vizsgálatban hasi ultrahang, két vizsgálatban hasi CT készült. A vizsgálatok medián követési ideje 1 év volt. Az elsődleges kimeneteli végpont – a szövődmények gyakorisága – kedvezőbben alakult az antibiotikummal kezelt csoportban (relatív kockázatcsökkenés: 31%). A szövődmények gyakorisága nem mutatott összefüggést az alkalmazott antibiotikumokkal (cefuroxim-metronidazol vs. amoxicillin-klavulánsav).

Másodlagos kimeneteli végpontként értékelték az első kórházi tartózkodás hosszát. A két csoport között érdemi különbséget nem találtak, bár az antibiotikummal kezelt csoport tagjainak kórházi kezelése tendenciaszerűen rövidebb ideig tartott. A két kezelés hatásossága nem különbözött.

A komplikációk gyakorisága hasonló volt a két csoportban (relatív kockázat: 0,58, p=0,7, 95%-os MT: 0,18–1,9). Az antibiotikummal kezelt betegek 7,4%-ánál alakult ki végül perforált vagy gangrenózus appendicitis.

Az antibiotikummal sikeresen kezeltek 20%-a került ismét kórházba, közülük 4% ismételt antibiotikum-kezelés után tünetmentessé vált, a többiek műtéten esetek át, 70%-nál flegmonózus, 6%-nál gangrenózus, 13%-nál perforált, 6%-nál normális appendixet találtak.

A 900 beteg adatait feldolgozó metaanalízis alapján tehát megállapítható, hogy szövődménymentes appenditicits acuta esetén az antibiotikum-terápia biztonsággal alkalmazható. Sem a kórházi tartózkodás ideje, sem a komplikációk gyakorisága nem különbözött a műtéti és a konzervatív kezelésben részesülő csoportokban. Az antibiotikum-kezelés az esetek 63%-ában bizonyult sikeresnek, és a betegek mintegy 20%-a igényelt appendectomiát a rekurráló tünetek miatt, az utóbbiak közül a betegek ötödénél fordult elő komplikált appendicitis. Az antibiotikummal kezelt betegek körében nem progrediált a gyulladásos folyamat, a komplikált appendicitisek száma csökkent.

Felmerülhet, hogy a komplikációval járó esetekben az appendectomia késleltetése előnytelen lehet. Ugyanakkor az esetek kétharmadában a műtét elkerülhetőnek bizonyult, és ha mégis műtétre volt szükség, nem növekedett a szövődmények aránya.

A fent bemutatott eredmények alapján megállapítható, hogy a korai, akut, szövődménymentes appendicitis biztonságosan és hatásosan kezelhető antibiotikummal. Ennek eredményeképpen a komplikációk aránya csökken, és a műtét késedelme nem fokozza a perforáció gyakoriságát. Így azokban az esetekben, amikor szövődménymentes appendicitis áll fenn, vagy amikor a diagnózis nem egyértelmű, a „megfigyelés, várakozás és kezelés” választható a korai appendectomia helyett.

 

Az ismertetés a következô közlemény alapján készült:

Varadhan KK, Neal KR, Lobo DN. Safety and efficacy of antibiotics compared with appendicectomy for treatment of uncomplicated acute appendicitis: meta-analysis of randomised controlled trials. BMJ 2012;344:e2156

 

Dr. M. K.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.