hirdetés

Dr. M. K. cikkei

#1
2012-11-14 08:41:00

A diszpepsziás panaszok a lakosság 25–30%-át érintik. Organikus eredet többnyire nem igazolható, így a diagnózis: funkcionális diszpepszia. Bár ez a kórkép jelentősen rontja az életminőséget, a kezelési lehetőségek igen korlátozottak. Egy muszkarinantagonista hatásosságát igazoló közleményt mutatunk be kattintás után.

#2
2012-10-02 09:26:00

A nem alkoholos eredetű zsírmáj a leggyakoribb gyermekkori májbetegség a nyugati civilizációkban. Kezelésének első lépése gyermekkorban az életmód változtatás. A második vonalban alkalmazható gyógyszeres terápiát megnehezíti, hogy igen kevés véletlen besorolásos, kontrollcsoportos vizsgálat zajlott gyermekek körében.

#3
2012-07-24 09:27:00

A csecsemők egy része már élete első heteiben tápszeres táplálásra szorul. A korábbi vizsgálatok alapján nincs különbség a tej alapú és a szója alapú tápszerrel táplált csecsemők növekedése, gyarapodása között. Felmerült azonban, hogy a szója izoflavonoidjai káros hatással lehetnek a csecsemők kognitív fejlődésére. Az itt bemutatott prospektív vizsgálatban anyatejes, szója-, vagy tej alapú tápszerrel táplált csecsemők fejlődését vetették össze.

#4
2012-07-17 09:54:00

A csecsemőkori gasztrözofageális reflux (GOR) rendszerint elmúlik a gyermek növekedésével, fejlődésével. Előfordul azonban, hogy a GOR tüneteket okoz: légúti panaszokat, táplálási nehézségeket, étkezéssel kapcsolatos averziót, sírást – ekkor beszélünk gasztrözofageális reflux betegségről (GORB). A refluxos gyermekek evészavarát az anyai lelki tényezők súlyosbíthatják.

#5
2012-06-28 09:56:00

A csecsemők éjszakai ébredései megterhelők a család számára. Az ismertetett tanulmányban azt vizsgálták, hogy az anyai koffeinfogyasztás befolyásolja-e a csecsemők alvásmintázatát.

#6
2012-06-04 11:13:00

Az akut appendicitis ellátása az appendectomia elvégzése. Felmerül azonban a kérdés, hogy nem lehetne-e antibiotikummal kezelni ezt az intraabdominális gyulladást, éppúgy, mint a colon akut diverticulitisét. Az elmúlt években megjelent néhány vizsgálat, melyek szerint a szövődménymentes akut appendicitis biztonságosan kezelhető antibiotikummal. E vizsgálatok metaanalízisét mutatja be a referátum.

#7
2012-05-11 09:54:00

Az FDA idén márciusban fogadta el a LINX nevű eszközt a gasztroözofageális reflux betegség minimálisan invazív kezelésére. A mágneses magot tartalmazó titán gyöngyökből álló, laparoszkóposan a nyelőcső köré helyezhető eszköz biztonságosnak és hatásosnak bizonyult olyan betegek körében, akiknél savcsökkentőkkel nem sikerült tünetmentességet elérni.

#8
2012-05-10 11:45:00

Két évtizedet felölelő tanulmány eredménye igazolta tehát, hogy a terhesség alatti alacsony D-vitamin-szintnek szerepe lehet a későbbiekben észlelt nyelvi fejlődési zavar kialakulásában. A gyermekek érzelmi és viselkedésbeli fejlődése nem függött a terhesség alatti D-vitamin-szinttől.

#9
2012-04-11 09:56:00

A fetalis hypoxia a terhesség gyakori szövődménye, ami a későbbi életben cardialis és endotélium diszfunkcióhoz vezet. A terhesség alatti C-vitamin kezelés a hypoxiás terhességből származó utódokban megelőzte a hypoxia okozta kardiovaszkuláris elváltozásokat.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.