hirdetés

Van-e különbség a különböző tápszerekkel táplált csecsemők kognitív fejlődése között?

A csecsemők egy része már élete első heteiben tápszeres táplálásra szorul. A korábbi vizsgálatok alapján nincs különbség a tej alapú és a szója alapú tápszerrel táplált csecsemők növekedése, gyarapodása között. Felmerült azonban, hogy a szója izoflavonoidjai káros hatással lehetnek a csecsemők kognitív fejlődésére. Az itt bemutatott prospektív vizsgálatban anyatejes, szója-, vagy tej alapú tápszerrel táplált csecsemők fejlődését vetették össze.

hirdetés

Az Egyesült Államokban az újszülöttek 62%-a anyatejet kap, de 73%-uk 6 hónapos kora előtt tápszerre vált. A tápszerrel táplált csecsemők ötöde szója alapú tápszert kap.

A korábbi tanulmányok szerint a szója alapú tápszert kapók növekedése (testsúly, testhossz, fejkörfogat) nem különbözik a tej alapú tápszeren tartott csecsemőkétől. Ugyanakkor felmerült, hogy a szójában levő izoflavonoidok esetleg károsak lehetnek a csecsemőkre. A szója alapú tápszerek jelentős mennyiségű (6–11 mg/ttkg) izoflavonoidot tartalmaznak, sokkal többet, mint az anyatej (0,01 mg/ttkg). Az izoflavonoidok az ösztrogénreceptorokhoz kötődve ösztrogénválaszt váltanak ki, és így az idegrendszer fejlődésére negatív hatással lehetnek. Mindeddig nem tanulmányozták, hogy ez okozhat-e különbségeket a pszichomotoros, a mentális vagy a nyelvi fejlődés terén.

Az itt ismertetett vizsgálatba 391 egészséges, 1-2 hónapos csecsemőt vontak be. Nem vehettek részt a vizsgálatban koraszülöttek, patológiás terhességből (diabétesz, preeklampszia) született csecsemők, továbbá olyanok sem, akik tápszert váltottak 2 és 12 hónapos koruk között; 4 hónapos koruk előtt megkezdték hozzátáplálásukat; illetve súlyuk 6 hónapos korukban 5 kg alatt volt. A szülők a gyermekorvosukkal folytatott megbeszélés után döntöttek a tápszeres táplálás mellett és választottak a szója- és a tej alapú tápszerek közül. A hozzátáplálást mindhárom csoportban 4 hónapos kor után kezdték. A követés 3, 6, 9, 12 hónapos korban történt, minden alkalommal rögzítették a csecsemők hosszát és testsúlyát. A csecsemők kognitív fejlődését a Bayley Scales of Infant Development (BSID) segítségével mérték fel, ennek alapján számították a "mentális fejlődési indexet (Mental Developmental Index, MDI: memória, problémamegoldás, szenzoros percepció) és a pszichomotoros fejlődési indexet (Psychomotor Development Index, PDI: finom motoros és nagymozgások). A nyelvi fejlődés megítélésére a Preschool Language Scale-3-at (PLS-3: expresszív és receptív nyelvi készség) alkalmazták. Végezetül rögzítették a szülők gazdasági-társadalmi helyzetét és az anyák IQ-ját.

A vizsgálatban részt vevő 391 csecsemő közül 131 anyatejet, 131 tej alapú és 129 szója alapú tápszert kapott. Mindössze 10 csecsemő hagyott ki egy vizitet a követés során.

A gesztációs kor, a születési súly hasonló volt a három csoportban, bár az anyatejes csecsemőknél mindkét paraméter átlagértéke nagyobb volt, mint a másik két csoportban. A szoptató anyák IQ-ja magasabb, társadalmi-gazdasági helyzete jobb volt. Andres és munkatársai nem találtak különbséget a születési hosszban és az anyai életkorban. A követés során a testsúly, a testmagasság és a fejkörfogat hasonló volt a különböző táplálásban részesülő csoportokban.

A fejlődés tekintetében megállapítható, hogy a tápszeres csoportok érdemben nem különböztek egymástól egyik vizit alkalmával sem, és minden paraméter a normál tartományban volt.

Az MDI értékek statisztikailag szignifikánsan alacsonyabbak voltak a szója alapú tápszerrel táplált csecsemők csoportjában a 6. hónap után, mint az anyatejes csoportban. A PDI értékek a 6. hónapban szintén alacsonyabbak voltak a szója alapú tápszert kapó csecsemőknél, ám ez a különbség a későbbiekben eltűnt. A PLS-3 érték a tej alapú tápszert kapó csoportban volt alacsonyabb 3 és 6 hónapos korban, bár mindkét csoportban a normál tartományban voltak az értékek.

A bemutatott vizsgálatban prospektíven jellemezték 391 anyatejes, tej alapú, illetve szója alapú tápszerrel táplált csecsemő fejlődését az első életév során. Ez az első olyan vizsgálat, amelyben standardizált módszerekkel hasonlították össze a nyelvi, a pszichomotoros és a mentális fejlődést az antropometriai adatok mellett.

A három csoportban a vizsgált paraméterek átlaga a normál tartományban volt. Az elsődleges szempont a szója alapú és a tej alapú tápszerrel tápláltak fejlődésének összehasonlítása volt, tekintettel a szója izoflavonoidjainak esetleges negatív hatására. A két csoport között nem találtak érdemi különbséget. Ez összhangban áll azoknak a tanulmányoknak az eredményével, amelyekben a különböző tápszerekkel táplált csecsemők kognitív fejlődését EEG-vel hasonlították össze. Egy nagy, retrospektív vizsgálat szerint nemcsak a korai, hanem a későbbi fejlődésre sincs negatív hatással a szója alapú tápszer: 811, szója- vagy tej alapú tápszerrel táplált csecsemő iskolázottsági szintje nem különbözött.

Bár az elért tesztpontok mindegyik csoportban a normál tartományban voltak, az anyatejes csecsemők magasabb pontértékeket értek el. A különbség azonban igen kicsi volt, így klinikai jelentősége kérdéses.

Összefoglalva, a vizsgálat bizonyította, hogy az első életév során a szója alapú tápszert kapó csecsemők pszichomotoros, mentális és nyelvi fejlődése nem marad el a tej alapú tápszert kapó társaikétól, továbbá megerősítette azt az eddig is ismert tényt, hogy az anyatejes táplálás előnyösebb a kognitív fejlődés szempontjából.


A referátum az alábbi közlemény alapján készült:

Andres A, Cleves MA, Bellando JB, Pivik RT, Casey PH, Badger TM. Developmental Status of 1-Year-Old Infants Fed Breast Milk, Cow’s Milk Formula, or Soy Formula. Pediatrics 2012;129:1134–1140

Dr. M. K.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.