hirdetés

Az anyai D-vitamin szint és a gyermek neurokognitív fejlődése

Két évtizedet felölelő tanulmány eredménye igazolta tehát, hogy a terhesség alatti alacsony D-vitamin-szintnek szerepe lehet a későbbiekben észlelt nyelvi fejlődési zavar kialakulásában. A gyermekek érzelmi és viselkedésbeli fejlődése nem függött a terhesség alatti D-vitamin-szinttől.

hirdetés

Ismert tény, hogy az alacsony terhesség alatti D-vitamin-szint negatív hatással lehet az utód későbbi egészségi állapotára. Több tanulmányban leírták, hogy a terhesség alatti alacsony D-vitamin-szint az intrauterin növekedés elmaradásához, visszatérő légúti obstrukciókhoz és a csontok csökkent ásványianyag-tartalmához vezethet.

A kaukázusi nők 60%-ánál áll fenn D-vitamin-hiány, így a D-vitamin intrauterin fejlődésben betöltött szerepét feltétlenül tisztázni kell. Korábban ugyanis rágcsálóknál megfigyelték, hogy az alacsony anyai 25(OH)D-vitamin-szint az utódoknál kóros viselkedési formákkal járhat.

A D-vitaminnak a magzati agy fejlődésében betöltött szerepére először olyan vizsgálatok világítottak rá, amelyekben a terhesség évszakonkénti megoszlása alapján feltételezték az alacsony anyai D-vitamin-szintet (pl. azért, mert az első és második trimeszter az őszi-téli hónapokra esett). A terhesség alatti szérumszintet azonban nem mérték.

A bemutatott ausztrál tanulmány longitudinális vizsgálat, melyben a második trimeszterben mért D-vitamin-szinteket és a gyermekek neurokognitív fejlődését vizsgálták. A felmérésbe a 16.–20. gesztációs hétben lévő terhes nőket vontak be 1989 és 1991 között.

A gyermekek viselkedését 2 éves, majd 5, 8, 10, 14 és 17 éves korban mérték fel az életkorhoz adaptált Child Behavior Checklist (CBCL) kérdőív alapján. Továbbá 5 és 10 éves korban vizsgálták a receptív szókincset (megértő szókincs) a Peabody Picture Vocabulary Test segítségével.

A vizsgálat végére 743 gyermek adata állt rendelkezésre, akiknél az anyai 18. gesztációs héten ismert volt a D-vitamin-szint, valamint megtörtént a viselkedés és a nyelvi fejlődés felmérése a kontrollidőpontokban.

Az anyai 25(OH)D-vitamin-szintek kvartilisei alapján négy csoportot határoztak meg (72 nmol/l felett, 60–71 nmol/l, 47–59 nmol/l, 46 nmol/l alatti érték). Az első és második kvartilisbe tartozó anyák vérmintái jellemzően a téli és tavaszi hónapokból származtak. Ezekben a csoportokban a dohányzás is gyakoribb volt.

A CDCL-értékek és a D-vitamin-szintek között érdemi összefüggést nem találtak, a nyelvi nehézségek 5 és 10 éves korban azonban gyakoribbak voltak a kisebb kvartilisű csoportban. Az 1. kvartilisbe eső D-vitamin-szintű anyák gyermekeinél kétszer olyan gyakori volt a nyelvi fejlődés zavara, mint a 4. kvartilisbe tartozóknál (esélyhányados: 2,04, 95%-os MT: 1,14–3,68, p

Whitehouse és munkatársai a terhesség alatti D-vitamin-szint és a gyermekek érzelmi és viselkedésbeli fejlődése között érdemi összefüggés nem találtak. Ugyanakkor a nyelvi fejlődési zavarok kétszer olyan gyakoriak voltak a 46 nmol/l alatti D-vitamin-szintű anyák gyermekei között, mint a 70 nmol/l feletti D-vitamin-szintű anyák gyermekeinél.

In vitro és in vivo vizsgálatok igazolták, hogy a D-vitamin számos biológiai funkció szabályozásában vesz részt, melyek a neurológiai fejlődésben is lényegesek: a neuronok diffenciálódásában; neurotrofikus faktorok és neurotoxinok metabolizmusának regulációjában; az agy gyulladásos folyamataiban. Továbbá a D-vitamin endokrin funkcióin keresztül közvetetten is hatással lehet a magzati agy fejlődésére.

A jelen vizsgálat megerősítette a korábbi tanulmányokban is leírt határértéket, hiszen csak az első kvartilisbe (

A nyelvi fejlődésben tapasztalt elmaradás ellentétben áll az egyetlen korábbi humán vizsgálat eredményével, melyben a harmadik trimeszterben mérték a szérum D-vitamin-szintjét és vizsgálták a gyermekek későbbi kognitív fejlődését. Gale és mtsai 9 éves gyermekek viselkedését és verbális Iq-ját vizsgálva nem találtak összefüggést a terhesség alatti D-vitamin-szintekkel. Megjegyzendő azonban, hogy a harmadik trimeszterben vizsgálták az anyák D-vitamin-szintjét, ami nem feltétlenül tükrözi a viselkedésért és nyelvi fejlődésért felelős kérgi struktúrák kialakulása idején jellemző D-vitamin-szintet.

A referátum az alábbi közlemény alapján készült:

Whitehouse AJO, Holt BJ, Serralha M et al. Maternal serum vitamin D levels during pregnany and offspring nuerocognitive develpoment. Pediatrics 2012;129:485–493  

Dr. M. K.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.